Mina bästa vardagsrecept

Vi har alla några favoritrecept

Jag tror vi alla har några maträtter som vi ofta går tillbaka till. Typiska vardagsrecept som är goda, enkla att göra och som man vet att hela familjen tycker om. Men varför inte inspireras av lite nytt – som mina bästa vardagsrecept?

De senaste tre åren har jag bott på vårt landställe. Vi flyttade dit för att isolera oss mer när pandemin började, och än bor jag kvar, men undantag för någon dag här och där då jag åker hem till lägenheten i stan. När jag väl är i stan då blir det nästan alltid pizza till middag och sushi på lunchen med kollegorna. Jag älskar både pizza och sushi och vill dessutom gynna de lokala restaurangerna som haft det svårt under och efter pandemin.

Madeleine Landley, receptförfattare

Recept på vardagsmat

När jag väl lagar mat hemma, vilket inte längre händer så ofta i stan men desto mer på landet, då har jag några favoriter som jag gärna tar till. Falukorv är en stor favorit och då blir det ofta någon typ av stroganoff. Jag tycker att den klassiska korvstroganoffen med bara tomatpuré och lök är väldigt tråkig, så jag har ofta i lite mer saker så som strimlad paprika, gärna någon annan grönsak så som kål eller morötter. Det ska absolut vara dijonsenap i så den får lite karaktär och så klart ganska mycket tomatpuré. Bara en liten dutt med tomatpuré smakar ju ingenting. Därför är det smart att köpa tomatpuré på burk.

Det blir också ofta någon enkel pasta. Ibland en vanlig spaghetti med köttfärssås och i bland någon vegetarisk pasta. Pasta är enkel och god vardagsmat som går fort att svänga ihop. Det fina är att det mesta passar till pasta, så det man har hemma i skafferiet går nästan alltid att svänga ihop något av.

Ris passar till det mesta

Ris är en av mina absoluta favoritråvaror. Jag skulle kunna leva på enbart ris och det är min miljöovänliga last. Ris är ju tyvärr dåligt för miljön eftersom de vattendränkta risodlingarna släpper ut väldigt mycket metan. Dock tröstar jag mig med att metanet inte lagras längre än tio år i atmosfären, och att vi troligtvis ändå har förstört vår planet tills dess… Skämt åsido. Det finns många råvaror som har negativa aspekter och riset är som sagt den last jag inte kan vara utan. Fint är ju också att forskare jobbar på ris som lagrar in mer kol i rotsystemet.

Nåväl, inget ont som inte för något gott med sig, för ris är himla gott. Dessutom passar det till flera av mina allra enklaste favoriträtter som serveras med ris – nämligen köttfärs och wokgrönsaker och så klart till stroganoff. Så enkelt och så gott. Självklart kan man servera det hela med potatis eller göra färsen lite såsigare och servera den till pasta. Nedan bjuder jag hur som helst på mina bästa vardagsrecept som passar utmärkt att uppdatera vardagsrepertoaren med.

Mina 12 bästa vardagsrecept


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.