Mingelmat till påsk
Lagom till påsk är det dags att svänga ihop god mat och ha det trevligt. Typisk påskmat för mig är kyckling, lamm, olika sorters hemmagjord sill, ägg med dekoration och klassisk Janssons Frestelse.
Det här är också typiska smaker som man kan blanda in i maten på andra vis. Exempelvis kan man göra en god och enkel förrätt med matjessill, ägg och rödlök, man kan göra en påskpaj med ägg och kyckling – eller dessa goda minihamburgare med smak av ansjovis, också kallade sliders.
Till buffé och fest
Dessa är utmärkta att bjuda på som mingelmat eller till buffé. Köttfärs i kombination med ansjovis blir verkligen oslagbart. Hamburgerbröden är enkla att göra och kan toppas med sesamfrön eller mannagryn. Servera slidersarna med hemmagjord hamburgerdressing, sallad och en snygg pinne som håller det hela på plats, exempelvis med bambuspett från Bagaren & Kocken eller flaggor från Kalaskompaniet. Det här är perfekt mingelmat till påsk.
» Fler påskrecept hittar du här
Minihamburgare med ansjovis
Minihamburgerbröd:
250g vetemjöl (cirka 4-4,5 dl)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25g smör
1 ägg till pensling
3 msk sesamfrön
Hamburgerdressing:
0,5 dl finhackad, inlagd gurka
1 dl creme fraiche (34%)
1 msk tomatpuré
salt, peppar, chilipulver, lökpulver
Hamburgerbiffar:
300g blandfärs
1 liten ask ansjovis (55g)
1 ägg
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver
Övrigt:
10 blad hjärt- eller gemsallad
10 grillpinnar
1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Smula ner jästen och vispa ihop så att jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda ner tärnat, rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 40 minuter under bakduk.
2. Stjälp ur degen och dela till tio stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk.
3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda bullarna i 200°C på över och undervärme i 10-15 minuter. Skär bröden mitt itu när de svalnat.
4. Finhacka inlagd gurka och låt den rinna av. Blanda med creme fraiche, tomatpuré och kryddor. Ställ svalt.
5. Blanda färsen med ansjovis, ägg och kryddor. Platta färsen ut på en skärbräda och skär ut biffarna med en stans. Tänk på att biffarna måste vara cirka en centimeter större än bröden eftersom färsen drar ihop sig när den steks. Man kan också forma biffarna för hand. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna. Stek dem inte för länge så de blir torra.
6. Lägg på ett salladsblad på understa brödet. Toppa med dressing, hamburgerbiffen, tunnskivad gul lök och till sist bröd-locket.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.