Minihamburgare med chilimajjo

Bra mingelmat till fest och buffé

En stor favorit när det är fest är dessa minihamburgare med chilimajjo. Visst kan man köpa färdiga små hamburgerbröd, men dels kan det vara svårt att hitta rätt storlek, och dels är det himla enkelt att göra dem själv. Det var faktiskt i samband med att jag skulle bjuda på sliders (alltså små hamburgare) som jag inte lyckades hitta små bröd – det fanns bara normalstora hamburgerbröd. Då växte det här receptet fram. Sedan dess använder jag alltid detta recept när jag ska baka hamburgerbröd – oavsett om det är stora eller små bröd som ska bli till.

Recept på sliders

Fyllningen, eller toppingen, eller vad man ni vill kalla den, till hamburgarna kan man variera på olika vis. Jag kör helst ett litet salladsblad – exempelvis gemsallad eller hjärtsallad, som har bra storlek – och toppar med en god dressing eller någon god ost.

Något man bör tänka på med sliders är att inte lägga på för mycket som kan trilla ut när de äts. Man ska alltså inte överfylla med tomater, gurka och andra klassiska tillbehör. Minihamburgare ska kunna ätas med en hand medan mingeldrinken hålls i den andra handen. Och glöm för all del inte servetterna!

Vill man hålla ihop det hela med en pinne kan jag rekommendera fina små bambuspett med knut på från Weber eller dessa fina cocktailpinnar med pärla från Kalaskompaniet.

» Fler fiffiga mingelrecept och recept på plockmat hittar du här

Minihamburgare med chilimajjo

10 stycken

Minihamburgare med chilimajjo

Minihamburgerbröd:

250g vetemjöl
1 tsk socker
1/2 tsk salt
0,5 dl vatten
1,25 dl mjölk
12,5g jäst (1/4 paket)
25 smör
1 ägg till pensling
1 msk mannagryn

Chilimajjo:

0,5 dl majonnäs
1/2 röd chilifrukt
salt, peppar

Hamburgerbiffar:

300g blandfärs
1 ägg
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Övrigt:

10 blad hjärt- eller gemsallad
10 cocktail- eller grillpinnar

1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 i en kastrull. Smula ner jästen och vispa ihop så att jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda ner tärnat, rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 40 minuter under bakduk.

2. Stjälp ur degen och dela till 10 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över mannagryn. Grädda bullarna i 200 i 10-15 minuter. Skär itu bröden när de svalnat.

3. Blanda majonnäs med finhackad chili och lite salt. Ställ svalt.

4. Blanda färsen med ägg, pressad vitlök och kryddor. Platta färsen ut på en skärbräda och skär ut biffarna med en stans. Tänk på att biffarna måste vara cirka en centimeter större än bröden eftersom färsen drar ihop sig när den steks. Man kan också forma biffarna för hand. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna. Stek dem inte för länge så de blir torra.

5. Lägg på ett salladsblad på understa brödet. Toppa med dressing, köttet och till sist bröd-locket. Det är även gott att servera en ost- eller baconskiva på burgaren.

» Fler recept med:

,

,

,

,

Minihamburgare med chilimajjo är perfekt mingelmat till fest och buffé. Här får du recept på både bröd, hamburgerbiffar och sås till dina festliga sliders.