Nytt kök från Electrolux Home

Nytt kök 2018

I början av detta år stod det nya Landleyska köket klart. Bygget satte igång precis innan jul, och lagom när jag kom tillbaka från semestern var allt klart. Det tidigare köket var gammalt och tråkigt och hade stått sedan 1992 då huset byggdes. Med en receptkreatör i huset var det verkligen på tiden att göra något åt det gamla som både var trist och extremt opraktiskt.

Madeleine Landley hos Electrolux HomeDet nya köket kommer från Electrolux Home. Från början visste jag inte att Electrolux Home byggde kök utan trodde att de bara sålde hushållsmaskiner och apparater. När vi började leta runt visade det sig att Electrolux Home inte bara byggde snygga kök utan också kunde hjälpa till från början till slut med köksprojektet – och att det fanns en butik precis i närheten.

Hade vi inte bott så nära en butik hade det ändå inte varit ett problem eftersom de både har kostnadsfri rådgivning och erbjuder hembesök om man bor inom fem mil från butiken.

Mer läsning:
» 10 saker att tänka på när du ska renovera ditt kök
» Tips och inspiration till drömköket

I januari stod som sagt köket klart och under året som gått har jag verkligen fått sätta det på prov. Varje gång jag kikar in genom dörren blir jag lika glad när jag får syn på det nya snygga köket – det är ett stort lyft och känns både modernt, inbjudande och praktiskt.

4 saker jag gillar mest i nya köket;

Utdragbar kran från Electrolux HomeSmart förvaring från Electrolux HomeSockellådor är smart förvaring från Electrolux Home

1. Det utdragbara munstycket på kranen. Att diska stora skärbrädor och grytor är inte längre ett problem. Att tvätta ur vasken (vilket många verkar glömma bort att göra när de är klara med matlagningen) är också nu hur enkelt som helst – munstycket når så att man kan skölja av hela vasken. När jag åkte på sommarsemester satte jag bara balkongens blomlådor på diskbänken och vattnade dem direkt med den utdragbara kranen. Så smidigt!

2. Utdragbara lådor istället för skåp gör det mycket smidigare att arbeta. Man ser vad man har i lådorna och det är bara att putta in dem när man är klar eftersom de är mjukstängande. Jag minns hur irriterad jag blev tidigare när jag skulle in och grotta i skåpet med grytor och kastruller. Locken som låg på en egen hylla åkte ibland ut och landade på foten. Den nya lådan med kastruller drar jag nu bara ut och plockar upp den gryta jag ska ha. Lådan med knivblocket är också en av mina absoluta favoriter – för att inte tala om specerilådan. Inget mer rotande längst in i skåpen där man ibland också hittade saker man helt glömt bort…

3. Ugn i arbetshöjd. Ingen mer krokig rygg för att kolla om maten är klar. Jag skulle överlag säga att jag är nöjd med alla smarta idéer och lösningar som köksritarna på Electrolux Home kom med. När man ska planera, renovera och bygga ett kök finns det många fallgropar, och som nybörjare var det skönt att ha någon som höll en i handen och gav smarta tips. En rekommendation var bland annat att ha ett vitrinskåp i mitten av överskåpen. Jag var lite tveksam till det hela eftersom jag inte gillar vitrinskåp. I efterhand är jag väldigt glad att jag lät mig övertalas eftersom det är snyggt med den extra ljuskällan som lättar upp raden med köksskåp. Jag gillade också att man skippade högskåpet närmast fönstret eftersom det gjorde att mer ljus släpptes in i köket.

4. Sockellådorna är underbara – alltså lådorna som är infällda i sockeln. Här förvarar jag alla mina fotobestick och andra småsaker. Den extra förvaringen på den outnyttjade ytan är toppen.

» Här kan du se alla bilder från det nya köket

Så här i efterhand kan jag kan varmt rekommendera att ta hjälp av en köksinredare när det är dags att renovera köket – jag är väldigt nöjd med all den hjälp jag fick av Electrolux Home. Går du också tankarna att renovera ditt kök? Vill du kanske ha hjälp att bygga drömköket eller bara få inspiration? Mitt tips till dig är att vända dig till någon av Electrolux Home-butikerna för att få professionell hjälp. Rådgivningen är kostnadsfri och alternativen många. Dessutom kommer de hem till dig om du bor inom fem mil från butiken.

Är du nyfiken på hur det gamla köket såg ut och hur fint det blev när det blev klart? Missa inte att kolla in filmen! Och du, glöm inte att prenumerera på Landleys köks YouTube-kanal så missar du inga nya videos. Det är helt gratis och allt du behöver är ett gmail-konto.
 

Ett kök för många

Mycket tid spenderades redan i det gamla köket, men nu med den nya köksön där jag jobbar på dagarna och där vi samlas när arbetsdagen är slut, blir det ännu mer tid – det är trevligt att vara i köket. Det visade sig också vara den perfekta platsen när man ska ha gäster.

Du känner kanske igen scenariot där alla gäster samlas i köket när man har fest. Nu är det inte längre ett problem. När vi har en sittande middag får vi utan problem plats med 8 personer runt bordet. När vi som denna gång bjöd på buffé funkade det precis lika bra. Maten dukades upp på köksön och på den matchade diskbänken. De som ville sitta kunde placera sig vid köksön medan andra stod och minglade.

Mingel i kök Electrolux Home

Enkel mat till fest och buffé

BufféTill buffén valde jag att servera Kycklingspett med ananas och sweet chili, Festliga sliders med vitlök och bbq-lök, Ceviche med mango, avocado och lime samt minipajer med varmrökt lax – som du hittar receptet på nedan.

Så vilken är då den bästa bjudmaten? Jag brukar bygga upp buffén så att det finns något för alla. Helt enkelt en kombination av olika typer av kött, vegetariskt, soppor, sallader och gratänger. Gärna mat som kan förberedas och mat som kan ätas på olika vis. Exempelvis små burgare eller minipajer som enkelt kan mumsas på.

Dessa små minipajer med lök, färskost och oliver är enkla att göra och är fyllda av goda smaker. När allt kommer till kritan kräver de bara 5 ingredienser samt salt och peppar. Gillar man inte smaken av soltorkade tomater går det utmärkt att byta mot någon annan färskost man tycker bättre om.

» Spana in alla recept som passar till buffén

Minipajer

Minipajer med lök, färskost och oliver

6 stycken

1 stor gul lök
1 rulle smördeg
2 ägg
200g färskost med soltorkad tomat
1 dl hackade gröna oliver med pimiento
salt, peppar

1. Hacka löken och stek den mjuk i smör på låg temperatur.

2. Rulla ut smördegen och skär ut rundlar lagom stora för tartelettformarna. Smöra formarna och fördela ut smördegen.

3. Vispa ihop ägg och färskost med salt och peppar. Hacka oliver och blanda med löken. Fördela ut fyllningen i tartelettformarna och slå över stanningen. Grädda i 225°C i 20 minuter. Dekorera gärna med rucola.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.