Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar

Juliga minipizzor till glöggminglet

Som liten såg jag bara till grönkål en gång om året – runt julskinkan. Lustigt nog har jag heller inget minne av att den någonsin åts upp. Den låg mest där och blev torr och tråkig innan den åkte i sopen. När jag frågade min mamma om detta sa hon att det stämde bra – hon lagade aldrig något med grönkål och mormor gjorde det aldrig heller.

Idag äter jag grönkål året runt och tycker det är en underbar råvara. Olika sorter kål har också fått ett uppsving på senare år och är trendigare än någonsin. Går man på finkrog är kål nästan obligatoriskt på tallriken. Hemma i köken ger sig folk också på att fritera grönkål och serverar istället för chips.

Jag gillar friterad grönkål, men jag äter det inte som snacks. Istället använder jag den som dekoration på anrättningar får att det ska bli grönt och fint, addera smaken av kål eller för att det ger en frasig struktur. Grönkål blir fantastiskt god när den steks i smör. Den har också en smakkompis i olika typer av vinäger, som adderar en dimension av smak.

Fler goda recept till glöggminglet:

Quiche med matjessill och rödlökJulig majssoppa med apelsin, nejlika och grönkålschipsJanssonröstiDadlar i julskinka

Enkelt och snabblagat

Dessa minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar är utmärkta att servera till glöggminglet tillsammans med vin eller en kopp glögg. Både nötter och grönkål steks innan de hamnar på pizzorna eftersom de på så vis får bäst smak. Själva pizzadegen gör jag med bakpulver. Det gör pizzorna enkla och snabblagade eftersom inget behöver jäsa. Det är bara att blanda ihop ingredienserna, låta degen vila ett litet tag och sedan platta ut till små minipizzor.

Jag tycker att aptitretarna till glöggminglet ska vara enkla och innehålla julens smaker. På så vis kan man göra fler sorter utan att det blir jobbigt. Dessa minipizzor kan också göras i förväg och värmas på i micron. Smidigt va? Kolla gärna in dryckestipset nedan – en hefewizen från Brutal Brewing som passar fint till tilltuggen.

» Här hittar du fler goda recept till glöggminglet

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar

12 stycken

Minipizzor med grönkål, feta och rostade mandlar

Pizzadeg:

3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
salt
3 msk rapsolja
1,5 dl vatten

Pizzatopping:

40g grönkål
0,5 dl mandel
0,5 dl olja
150g fetaost
flytande honung

1. Blanda vetemjöl med bakpulver, salt, rapsolja och vatten. Knåda till en slät deg och låt ligga på en ljummen plats i plastfolie medan resten görs klart.

2. Skär grönkålen till fina bitar och stek det mjukt i mycket smör. Smaka av med salt. Låt svalna. Hacka mandeln och rosta den i en stekpanna till den fått lite färg.

3. Dela degen till 12 bitar, rulla ihop varje bit till en boll och platta ut till små pizzor. Pensla varje pizzabotten med lite olja. Fördela ut grönkål, smulad fetaost och den rostade mandeln. Ställ in i 200°C i 10-15 minuter. Ringla över flytande honung vid servering.

Rekommenderad dryck till: Tail of A Whale (89047) 16,10:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.