Miniråraka med rödlök, creme fraiche och löjrom

Mingelmat till midsommarafton

Precis efter jul började vi bjuda in vännerna till midsommar. Nu tycker du säkert att det var lite väl tidigt? Och visst stämmer det. Å andra sidan har folk så mycket planer för sig att man lika gärna kan vara ute i god tid. Men nu var det inte vår långa framförhållning jag skulle prata om, utan snarare att det då – i december – var så långt till midsommar. Och nu är det midsommar!

Den första halvan av 2019 har gått rasande fort. Man hinner ju knappt med. Nu hade man ju kunnat tro att vi hunnit planera en massa till midsommar eftersom vi var ute i så god tid, men det blir ju sällan så. Och har man haft några idéer från början är de oftast som bortblåsta när det väl är dags.

Midsommar

Aptitretare till festen

När man har ont om tid och är ute i sista minuten – eller åtminstone med bara någon dags framförhållning, då kan detta recept på miniråraka med rödlök, creme fraiche och löjrom sitta fint. Det är enkelt, gott och dekorativt. Dessutom är det perfekt att ställa fram som en liten aptitretare att mumsa på till sangrían, ölen eller bubblet.

Rårakor med rödlök, creme fraiche och löjrom är festligt – och lite av en klassiker. Eftersom själva underlaget som löjrommen och creme fraichen ligger på görs med potatis är det en glutenfri aptitretare. Då kan fler äta den. Du kan ta vilken potatissort som helst, dock brukar mjölig potatis släppa med stärkelse vilket gör att de håller ihop bättre. Å andra sidan kan man lika gärna ta färskpotatis och addera lite potatismjöl om det är svårt att få dem att hålla ihop.

Vegetariska snittar

Du kan faktiskt även göra detta recept helt veganskt. Byt i så fall den mejeribaserade creme fraichen mot vegetabilisk creme fraiche från Oatly (går under namnet iMat Fraiche). Löjrommen byter du mot tångcaviar. Denna görs precis som namnet antyder av tång.

Madeleine Landley

Snittar till champagne

Man kan som sagt servera vilken dryck som helst till dessa snittar, men få drycker sparkar å andra sidan igång festen på samma vis som mousserande vin. Visste du att mousserande vin är en av de enklaste och bästa dryckerna att välja mat till? För många är det kanske oväntat att en så exklusiv och flärdfull dryck kan vara en så tacksam kompanjon till våra fem grundsmaker, men hemligheten ligger i bubblorna som denna sprudlande dryck bjuder på.

Dessa aptitretare bjuder både på syra (och fett) från creme fraichen, sälta och umami från löjrommen och sötma från potatisen. Den lilla dillkvisten i sin tur adderar strävhet som kan översättas till beska. Med andra ord har vi alla de fem grundsmakerna.

Det är faktiskt inte så lätt som man kan tro att matcha vin när alla de fem grundsmakerna är involverade i en maträtt, men är det svårt att välja brukar bubblor vara ett säkert kort. Naturligtvis allra helst champagne. Beroende på om din champagne är torr och frisk, eller drar mer åt det sötare hållet, bör också tillbehören anpassas därefter. Ett tips är att kika på dosagen. Dosagen står utskrivet på systembolagets lappar till alla mousserande viner och ger en tydlig fingervisning om hur sött vinet är. Själv är jag helst såld på champagne och andra mousserande viner med en dosage under 3 gram per liter. Med andra ord riktigt torra bubbel. Dessa går också under namnet brut nature, brut zéro, brut integrale osv. Själv säger jag kort och gott ”noll-brutare” eller ”noll-dosage”. Festen väntar runt hörnet och det börjar bli dags att planera vad man ska äta och dricka. Här får du tips på ett gott recept som passar att fixa till midsommarafton eller till sommarfesten.

» Här hittar du fler recept på goda aptitretare

Miniråraka med rödlök, creme fraiche och löjrom

Miniråraka med rödlök, creme fraiche och löjrom

30-35 stycken

Snabbpicklad rödlök:

1/2 rödlök
1-2 dl vatten
3 msk balsamvinäger

400g potatis
1 dl creme fraiche
80g löjrom
färsk dill

  • Halvera och skiva rödlöken. Koka upp en kastrull med vatten slå sedan på vatten så det täcker rödlöken. Ha i balsamvinäger och en nypa salt. Låt ligga cirka 15 minuter och slå sedan av vattnet.
  • Skala och riv potatisen på de små hålen på ett rivjärn. Hetta upp en stekpanna med matfett och stek plättarna med lite salt. Ta cirka en matsked av riven potatis per plätt och fördela ut så de blir tunna. Låt plättarna rinna av och svalna efter stekningen på en bit hushållspapper.
  • Fördela ut rårakorna, klicka på creme fraiche, löjrom, lite rödlök och en dillkvist.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.