Mörk råglimpa i dansk stil

Rågbröd som bakas i form

Jag bakar sällan bröd i form utan föredrar de riktiga limporna som får knaprig skorpa runt om. Trots det är det väldigt enkelt att baka bröd i form, och det är ett bra knep att ta till om man har en för vek deg. Detta recept på mörk råglimpa i dansk stil bakar jag i en brödform. Det allra vanligaste är att baka bröd i en rektangulär kantig brödform, eller i en avlång sockerkaksform. Jag bestämde mig för att baka detta bröd i en liten rund springform. Det hela blir då ett runt roligt bröd att skära av. Brödskivorna som man skär i mitten blir ganska långa, och vill man ha dem kortare är det bara att halvera skivorna på längden. Självklart måste man inte springa och köpa en springform nu (haha). Det går lika bra med en avlång form.

Surdegsgrund av vete

Måste man blötlägga fyrkornskross?

Jag har flera brödrecept här i bloggen som innehåller fyrkornskross, vilket är en blandning hela korn av olika sädesslag som krossats. Jag brukar aldrig blötlägga fyrkornskrossen och efter att nu ha testat att göra det måste jag säga att det blir ingen nämnvärd skillnad på degen. Möjligtvis att det blir lite tuggigare när de inte är blötlagda, och det är just det jag brukar vara ute efter – att få lite tugg och textur på degen. En sak som dock händer när man blötlägger fyrkornskross är att det blir mindre fytin eftersom det frigörs i vattnet man häller bort. Detta är samma ämne som baljväxter använder sig av för att skydda sig mot skadedjur. Känsliga magar kan reagera på fytin, men jag eller någon i min familj har aldrig gjort det.

Det sägs också att näringsämnena i de krossade sädesslagen lättare kan tas upp av kroppen om de blötläggs. Dock sägs ju fullkorn vara bättre för matsmältningen och det glykemiska indexet, alltså tycker jag att man kan göra som man vill med fyrkornskrosset. Antingen blötlägger man dem i vatten i en skål, samtidigt som man matar surdegen, eller så kör man dem helt ouppblötta, och får liiiite mer tugg.

Surdegsbröd utan jäst

Förutom fyrkornskross bakar jag detta bröd med surdeg och utan jäst. Jag använder en surdegsstart av vete, men det går lika bra med en surdeg av råg, om man har det. När det kommer till mjölsorterna har jag i både vetemjöl samt finmalet och grovmalet rågmjöl. Jag har också i mörk sirap för att rågmjölet ska få en godare smak. Rågmjöl har som bekant en lite bitter och stram smak som kan vara tråkig, därför brukar jag nästan alltid ha i sirap när jag använder rågmjöl för att smakerna i brödet ska blomma ut och inte bli så knutna.

Jag har också en skvätt olja i detta bröd för att det ska bli lite saftigare. Första gången jag laborerade med det här brödet tyckte jag att det blev lite för torrt och för bittert, därför har jag i detta recept adderat mer vatten, olja och sirapen. Det hela blev en stor förbättring som jag gillade – brödet blir saftigare och fick större smak. Jag har också i linfrön och solrosfrön som ger ytterligare tugg och saftighet samt brödkryddor för att ge det lite smak. Malda brödkryddor kan man köpa i påse i affärens kryddhylla. Brödkrydda brukar oftast bestå till hälften av malen anis och hälften malda fänkålsfrön. Har man dessa separata där hemma kan man lika gärna ta det – alltså ett kryddmått av varje.

» Här hittar du fler recept på goda surdegsbröd

Mörk råglimpa i dansk stil

Mörk råglimpa i dansk stil

1 limpa

125g surdegsstart av vete
50g fyrkornskross
20g mörk sirap
50g kallpressad rapsolja
300g vatten
100g vetemjöl
150g grovmalet rågmjöl
150g finmalet rågmjöl
20g linfrön
40g solrosfrön
2 krm malda brödkryddor (50/50 anis & fänkål)
15g flingsalt

  • Kvällen innan du ska baka: Mata surdegen med lika mycket vatten som mjöl. Blötlägg fyrkorsnkrosset i 1 dl vatten.
  • Morgonen efter: slå av vattnet från fyrkorsnkrosset. Väg upp alla ingredienser utom saltet i bunken till hushållsassistenten. Knåda i 12 minuter. Lägg i saltet och knåda i ytterligare 6 minuter.
  • Olja en form till brödet. Jag använde en rund springform på 18 cm ⌀ men det går även bra med en fyrkantig brödform eller sockerkaksform. Blöt handen och platta ner degen i formen. Täck med ett lock eller plastfolie och låt den vila i cirka 17°C till morgonen efter.
  • Värm ugnen till 250°C och ställ in brödet med formen. Ta av kanten och botten på springformen efter 12 minuter. Grädda i ytterligare 20 minuter. Dra ner temperaturen till 200°C och låt den gå i 10–20 minuter till. Ta ut brödet när det har en innertemperatur på 95°C.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.