Recept med morotsblast
Tänk vad det är mycket som kastas bort i onödan – som blad och blast på grönsakerna som är alldeles utmärkt att äta. Många av dessa blad också riktigt goda och dekorativa att blanda in i maten på olika vis. Jag har testat att tillaga en hel uppsjö med olika ogräs, blommor och blad, och det är förvånande många som är goda. Vissa är mindre goda men väldigt dekorativa.
Kan man äta blast?
När det kommer till blast är det som sagt mycket som kastas helt i onödan. Ett typiskt exempel är det gröna på purjolöken. För egen del har jag aldrig sett detta som blast utan en del av purjolöken. Därför tappade jag hakan när jag hörde att folk slängde det gröna – det är ju det som är godast! Det är ju ungefär som att hälla ut hälften av mjölkpaketet.
Samma gäller blasten på morötter som är finfin att använda i maten. Den smakar som moroten med en dragning åt persiljehållet. Skölj den noga och välj förslagsvis blast av ekologiskt odlade motötter.
Vill du lära dig mer om vilka sorters grönsaksblast man kan äta? Här går jag igenom de vanligaste varianterna som man hittar i och runt om trädgården. Självklart får du tips på recept och sätt att tillaga dem, samt veta vilka sorters blad som är giftiga. För ja, det finns giftiga sorter.
Morotsblastpesto
Den här peston är gjord på morotsblast – en så kallad morotsblastpesto. En del tror att morotsblast är giftig men så är inte fallet – den går precis lika bra att använda som själva moroten. En intressant missuppfattning är också att det gröna högst upp på moroten är giftigt och innehåller solanin (samma som i potatis). Dock är det här inget annat är klorofyll. Servera exempelvis peston som tillbehör till en god köttbit eller till vegetariska biffar.
Tänk på att gröna blad är en aning hårsmälta, så precis som allt annat bör man inte överdriva, framför allt om man inte är van. Det är förstås inte farligt men kan ge magont i för stora doser.
» Här hittar du fler recept med ätbart grönt
Pesto på Morotsblast
1 dl solrosfrön
2 dl hackad morotsblast
1 dl riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar
0,5 tsk citronsaft
1. Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt.
2. Grovhacka morotsblasten och ha ner i en mixer tillsammans med solrosfrön, grovriven parmesanost, vitlök och olja.
3. Kör till en slät smet. Smaka sedan av med salt, peppar och gärna en liten skvätt citronsaft.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Tänkt jag ska göra denna. Men kan jag hoppa osten i då jag har ett barn med mjölkprotein allergi. Vi brukar göra en ärtpesto på jobbet som vi har till våra veganer. Och där har vi ingen ost i. Utan bara solrosfrön och vitlök olja och ärtor.
Hej Mikaela.
Gör ni så på jobbet ska det säkert funka hemma. Man vet ju inte förrän man provat ;)
Mvh
Madeleine
Testade 2 versioner. 1 med mortel och en med mixer. Båda blev riktigt bra.
Tänker att det blir perfekt till frukost och lunch de närmaste veckorna.
Går det att frysa den färdiga peston? Vore bra att kunna göra större sats nu när jag har fin morotsblast.
Hej Joy.
Det finns folk som hävdar att det går att frysa pesto (prova att googla), men själv har jag aldrig provat. Jag brukar ha ner peston i flera små burkar (som man först värmer i ugnen i 110°C i 10 minuter), täcka med olja och förvara dem svalt. Sedan behöver man bara öppna en burk i taget.
Mvh
Madeleine
Hej, jag skulle vilja göra pesto av morotsblasten. Vi har en hel del och tänkte att det kommer blir mycket blast över. Vet du om man kan torka blasten och göra pest på det efterhand? Eller har du annat alternativ till vad man kan använda blasten till som håller länge eller om den är torkad?
Mvh Felicia
Hej Felicia.
Torkat har ju en tendens att smaka lite ”hö” så jag skulle nog hellre frysa den och göra pesto på.
Mvh
Madeleine
Morotsblastpeston ör ju ljuvligt god👍🏻👍🏻 Men hur lång hållbarhet har den? Antar att det bara funkar med färsk blast. Skulle vilja göra hur mycket som helst
Tack för ett underbart recept
Mvh
Brigitte
Hej Birgitte.
Det är svårt att svara på eftersom det helt beror på vilket skick blasten är i och hållbarheten på osten. Ett par veckor bör man nog kunna räkna med om blasten är fräsch och peston förvaras i kylen. Oljan hjälper ju till med hållbarheten. Färsk blast tycker jag har har godare smak. Torkad är lite mer ”teaktig”.
Kul att du gillar recepten :)
Mvh
Madeleine
Hej,
Jag undrar hur länge peston håller i kylen?
Hej Bin.
Det finns ingen exakt tid som på en köpepesto. Det beror helt på hur ren burken är, temperatur i kylen osv.
En vecka lär den säkert klara, eller längre.
Mvh
Madeleine
Tack för ditt svar!
Super god pesto!
Något annat bra tips för palsternacka blast?
Tack för alla bra tips!
Jag tycker att palsternackans blast är kul att använda som kryddört (som persilja eller libbsticka), exempelvis i järpar eller en paj.
Eller varför inte i matiga sallader eller ett blanda ner i en coleslaw? :)
Mvh
Madeleine
Gjorde denna i kombination med ditt recept på torskrygg, blev nästan löjligt gott! Stort tack! :)
Äntligen någon som tänkt till! Jag gillar verkligen inte att slänga sådant som är fullt ätbart. Gjorde just en sats pesto och måste säga att den var supergod. Det tyckte även karln min. Han slevade i sig :-)
Vad roligt att höra. Kul att karln gillade också ;)