Pesto på Morotsblast

Recept med morotsblast

Tänk vad det är mycket som kastas bort i onödan – som blad och blast på grönsakerna som är alldeles utmärkt att äta. Många av dessa blad också riktigt goda och dekorativa att blanda in i maten på olika vis. Jag har testat att tillaga en hel uppsjö med olika ogräs, blommor och blad, och det är förvånande många som är goda. Vissa är mindre goda men väldigt dekorativa.

Kan man äta blast?

Morötter med blastNär det kommer till blast är det som sagt mycket som kastas helt i onödan. Ett typiskt exempel är det gröna på purjolöken. För egen del har jag aldrig sett detta som blast utan en del av purjolöken. Därför tappade jag hakan när jag hörde att folk slängde det gröna – det är ju det som är godast! Det är ju ungefär som att hälla ut hälften av mjölkpaketet.

Samma gäller blasten på morötter som är finfin att använda i maten. Den smakar som moroten med en dragning åt persiljehållet. Skölj den noga och välj förslagsvis blast av ekologiskt odlade motötter.

Vill du lära dig mer om vilka sorters grönsaksblast man kan äta? Här går jag igenom de vanligaste varianterna som man hittar i och runt om trädgården. Självklart får du tips på recept och sätt att tillaga dem, samt veta vilka sorters blad som är giftiga. För ja, det finns giftiga sorter.

Morotsblastpesto

Den här peston är gjord på morotsblast – en så kallad morotsblastpesto. En del tror att morotsblast är giftig men så är inte fallet – den går precis lika bra att använda som själva moroten. En intressant missuppfattning är också att det gröna högst upp på moroten är giftigt och innehåller solanin (samma som i potatis). Dock är det här inget annat är klorofyll. Servera exempelvis peston som tillbehör till en god köttbit eller till vegetariska biffar.

Tänk på att gröna blad är en aning hårsmälta, så precis som allt annat bör man inte överdriva, framför allt om man inte är van. Det är förstås inte farligt men kan ge magont i för stora doser.

» Här hittar du fler recept med ätbart grönt

Morotsbladspesto Pesto på Morotsblast

För: 4 personer

1 dl solrosfrön
2 dl hackad morotsblast
1 dl riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar
0,5 tsk citronsaft

1. Rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt.

2. Grovhacka morotsblasten och ha ner i en mixer tillsammans med solrosfrön, grovriven parmesanost, vitlök och olja.

3. Kör till en slät smet. Smaka sedan av med salt, peppar och gärna en liten skvätt citronsaft.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.