Morotsbröd med surdeg

Surdegsbröd med morot

Detta morotsbröd med surdeg är inte som ett klassiskt morotsbröd. Varför? Jo för att ett klassiskt morotsbröd brukar oftast göra med riven morot. I detta surdegsbröd kommer moroten istället ifrån en morotspuré av kokta morötter. Det är egentligen inte svårare att göra detta bröd, dessutom får man ett mer smakrikt bröd som får en läckert orange färg.

Hur gör man då purén? Jo, man skalar och tärnar morötterna. Sedan kokar man dem tills de mjuknat – det tar cirka 20 minuter, beroende på hur stora bitar man gjort. Därefter mixar man morötterna med kokvattnet och blandar ner i degen. Jag tycker att en vätskemängd på 350 gram är en bra proportion till 400 gram vetemjöl. I det här fallet blir morotspurén en del av vätskan. Alltså väger man upp den mixade morotspurén och fyller sedan på med vatten till den totala vikten blir 350 gram. Svårare än så är det inte.

Morotsbröd med surdegMorotsbröd med surdeg

Så slipper man disk och kladd när man bakar

Jag bakar alla mina bröd i en hushållsassistent. Man måste nämligen knåda rätt länge för att få riktigt fina glutentrådar. När jag väger upp ingredienserna brukar jag ställa bunken till assistenten på vågen och väga in den så att den räknar bort skålens vikt. Dessa brukar man göra genom att trycka på tare när skålen står på vågen. Sedan häller jag i en ingrediens i taget och trycker på tare mellan varje så att den nollställs. På så vis slipper man en massa disk och bunkar. Det enda jag väger upp i en skål är saltet som ska i sist.

Nu har jag bakat surdegsbröd varje helg i ett år, och visst lär man sig en hel massa genom att prova sig fram, både när det kommer till temperaturer och jäsning. Emellanåt får jag frågan hur man ska göra för att inte få ett platt surdegsbröd. Här har jag samlat mina bästa tips på hur man jäser ett högt och fint surdegsbröd med stora luftbubblor – och håller liv på bästa sätt i surdegsgrunden. Jag har som sagt bakat en massa olika surdegsbröd under det senaste året. Alla recept på de surdegsbröd jag bakat hittar du här.

Morotsbröd med surdeg

Morotsbröd med surdeg

1 limpa

Morotspuré:

200g skalad morot
4 dl vatten

Deg:

cirka 35g vatten
100g surdegsgrund av vete
155g vatten
400g vetemjöl
15g flingsalt

  • På kvällen: mata surdegsgrunden och låt den stå framme till morgonen efter.
  • Morgon: Skala och skär morötterna till mindre bitar. Ha ner dem i en kastrull tillsammans med vatten. Koka under lock i 20 minuter. Ha ner morötter och vatten i en mixerskål och kör till en slät puré.
  • Ställ bunken till hushållsassistenten på vågen väg in den. Häll i morotspurén och slå på vatten tills det blir 350g i total vikt (min morotspuré vägde 315g så då slog jag på 35g vatten). Fyll på med vatten tills den totala vikten blir 350g (cirka 153g vatten). Väg upp surdegsgrund och mjöl i bunken. Rör ihop det hastigt och täck bunken med plastfolie eller ett lock. Låt den stå i 1 timma (så kallad autolys).
  • Knåda degen i assistenten i 10 minuter och ha sedan i flingsaltet. Kör assistenten i ytterligare 4 minuter. Lägg på ett lock eller plastfolie och låt degen vila i bunken fram till kvällen. Vik gärna degen ett par gånger under jäsningen så det kommer in luft i degen. Detta gör du genom att vika in sidorna av degen mot mitten och sedan vända på den så att det vikta hamnar nedåt.
  • Ta ut degen på ett mjölat bakbord och forma till en limpa. Lägg ut ett bakplåtspapper och pudra över lite mjöl. Lägg limpan på bakplåtspappret, pudra över mjöl och lägg över en bakduk. Låt brödet vila till morgonen efter.
  • Morgonen efter: Ställ in en ugnsplåt med höga kanter i botten av ugnen och en baksten så långt ner i ugnen som är möjligt, men så att man kommer åt plåten i botten. Värm ugnen till 250°C på över- och undervärme. Ta bort bakduken och snitta ytan i valfritt mönster med hjälp av en skalpell, en vass kniv eller rakblad. Lägg in bakplåtspappret med brödet på bakstenen, gärna med hjälp av en pizzaspade. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten av ugnen och stäng luckan fort. Baka i 250°C i totalt 30 minuter. Ta loss bakplåtspappret efter 10 minuter och snurra limpan ett halvt varv så den blir jämnt gräddad.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.