Morotsbröd med surdeg i långpanna

Surdegsbröd i långpanna

Här om veckan, när jag bläddrade bland inspirationen på Pinterest, fick jag syn någon som hade bakat på morotsbröd i långpanna. Det verkade enkelt och gott, men eftersom jag numera har en spritsig och fin surdegsgrund i kylen, och nu försöker utmana mig själv att baka enbart med den och utan jäst, ville jag testa att bara detta bröd med surdeg. Jag började kika runt på olika webbplatser, men alla hade med jäst. Alla hade dessutom exakt samma bröd och ingen verkade kredda någon annan. Hur som helst bestämde jag mig för att knåpa ihop ett eget recept på morotsbröd med surdeg i långpanna.

Grunden till detta härliga morotsbröd kommer från Fredriks Fika. Han har blivit lite av min guru sedan jag bläddrat i hans bok och testat några av recepten. Numera är vi ju också utgivna av samma bokförlag (Semic). Hans surdegsbröd från boken är ju helt fenomenalt och här finns massor av bröd jag blir sugen på att baka. När man ska byta jäst i ett recept mot surdeg ska surdegen vara ungefär 30% av den totala vätske- och mjölmängden. Lustigt nog var det inget av alla dessa (tiotal) recept på morotsbröd i långpanna jag hittade som hade måtten angivna i gram.

Jag bakar alltid med vägda ingredienser eftersom det är exaktare, och dessutom är det lättare att beräkna surdegen utifrån det. Jag fick alltså börja med att omvandla decilitrarna till gram. När allt var omräknat fick jag räkna ihop den totala mängden mjöl och vätska för att få ut hur mycket surdeg som skulle adderas och hur mycket vätska och mjöl som skulle dras bort.

Saftigt, gott och hembakt bröd

Morotsbröd med surdeg i långpannaSlutresultatet blev detta morotsbröd med surdeg i långpanna – ett bröd som min sambo blev helt förälskad i och som har mycket smak av surdeg. Hälften av brödet har jag liggande i kylen och resten la jag i frysen så man kan ta fram saftigt och gott bröd när man blir sugen. Det är ju nämligen himla tråkigt när allt bröd ligger framme och blir torrt och hårt. Då är det bättre att plocka fram lite vartefter. Långpannan vi har är väldigt stor. Ofta är långpannorna inte så breda som den vi har vilket gjorde att brödet inte fyllde ut långpannan helt när det var klart. Det gjorde dock inte så mycket.

Jag har märkt att surdegar ofta jäser ut med på bredden snarare än höjden, såvida man inte viker dem. I alla fall mina degar. Det är perfekt till detta bröd som ändå ska bli stort och ganska platt. Först tänkte jag att det skulle bli för platt, men jag tycker å andra sidan att det är jobbigt när det är för tjockt bröd att tugga sig igenom, så att det blir lite plattare är helt perfekt. Brödet blir saftigt och smakrikt och får perfekt tjocklek för att skäras itu och fyllas med allehanda godsaker.

Jag jäser surdegsbrödet i ett dygn

Jag brukar jäsa mina surdegsbröd i ett dygn i ungefär 17–20 grader. Då får de tid på sig att vakna till och bilda riktigt fina luftbubblor. Glutentrådarna i dessa bröd blir också helt fenomenala. Jag jäste mitt bröd med lite pudrat mjöl på och plastfolie, men när brödet käkar upp det sista mjölet och flyter ut blir det himla meckigt att få bort plasten. Alltså är det bäst att se till att plasten inte får kontakt med brödet, eller bara lägga en plåt eller liknande ovanpå som inte får kontakt med brödet. Jag bruka göra mitt bröd på fredag-morgonen – med hushållsassistent! Sedan låter jag det läsa till lördags-morgonen och slänger bara in det i ugnen då så man får nybakt bröd till helgen. Hur gott som helst! Det här brödet är väldigt klistrigt, så jag rekommenderar att man kör det i en assistent – inte för hand.

» Här hittar du fler recept med surdeg

Morotsbröd med surdeg i långpanna

Morotsbröd med surdeg i långpanna

20 bitar

250g rågsikt
500g vetemjöl
200g finrivna morötter
385g bubblande surdegsgrund
300g vatten (35°C)
45g rapsolja
10g strösalt
några nypor torkad timjan

  • Väg upp mjölsorterna och ha ner i bunken på en hushållsassistent. Riv morötterna på de små hålen på ett rivjärn och ha ner i bunken. Ha ner surdeg, fingervarmt vatten och olja. Spara saltet. Kör assistenten i 10 minuter. Ha ner saltet och kör ytterligare 4 minuter.
  • Smöra eller olja in en långpanna. Stjälp ur degen – som är ganska klistrig – på mitten av plåten. Lägg över en plåt som lock och låt brödet jäsa till dubbla storleken i rumstemperatur (jag lät mitt jäsa i ett dygn i cirka 17-20°C).
  • Värm ugnen till 225°C på över- och undervärme. Pudra över lite mjöl på brödet och smula över lite torkad timjan. Ställ in brödet i ugnen, stänk in några nävar vatten i botten av ugnen så det bildas ånga och stäng snabbt ugnsluckan. Grädda i undre halvan av ugnen i 25 minuter. Ta ut brödet efter 8 minuter och skär rutorna med hjälp av en stor kniv och ställ in det igen. Stäng av ugnen och glänta på ugnsluckan och låt brödet stå kvar i 5-10 minuter (efter de 25 minutrarna).

Bra att de blir så platta.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.