Morotspasta med kikärtor och rostad lök

Enkel och god middag som passar året runt

Denna sommar har jag odlat morötter med stor framgång. Det är sommarmorötter jag odlat, men jag skördar fortfarande av dem i odlingslanden nu i oktober. De är i olika färger och vissa av dem har blivit till riktiga bjässar. Morötter är väldigt gott till curry, så därför svängde jag ihop denna morotspasta med kikärtor och rostad lök.

Denna morotspasta är perfekt om man har ett gäng morötter som ligger i kylen eller skafferiet och behöver tas hand om. Att göra denna pastasås är dessutom enkelt. Man behöver en mixerstav och ett rivjärn eftersom man både mixar och river morötterna. Först hackar jag en del av morötterna, fräser dem i olja och kokar dem sedan mjuka. Därefter mixar jag dem med mixerstav och blandar med grädde och kryddor. Därefter blandar man i de rivna morötterna och kikärtor för att få lite textur och matighet på det hela. Blanda med pastan och toppa med rostad lök, nymalen svartpeppar och lite färsk timjan.

Lila morötter i handMorötter

Vegetariskt och veganskt

För ett helt vegetariskt och veganskt recept, ta vegetabilisk grädde eller kokosgrädde. Då blir det också laktosfritt. Rörpastan jag använt, mezze maniche, är en äggfri variant, men man kan så klart ta vilken pastasort man vill. Både bandspaghetti och vanlig spaghetti går bra såväl som fjärilar, penne eller någon annan spännande pastaform.

» Här hittar du fler recept på goda pastarätter

Morotspasta med kikärtor och rostad lök

Morotspasta med kikärtor och rostad lök

För: 4 personer

600g + 200g morötter
3 msk olja till stekning
6 dl vatten
salt, svartpeppar
400g pasta, ex mezze maniche
1 tsk gul curry
0,5 tsk vitlökspulver
1 krm rökt paprikapulver
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
1 burk/tetra kikärtor (400g)

Topping:

rostad lök
svartpeppar
färsk timjan

  • Tvätta morötterna och skala dem om det behövs. Hacka 600 gram av morötterna och riv de sista 200 grammen på de stora hålen på ett rivjärn. Värm oljan i en kastrull och lägg i de hackade morötterna. Stek under omrörning i cirka 5 minuter. Slå på vatten och salta och peppra. Koka under lock i 10 minuter.
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden.
  • Mixa soppan slät med en mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och rör i curry, vitlökspulver, rökt paprikapulver, grädde och äppelcidervinäger. Låt det puttra ihop i 5 minuter. Smaka upp soppan med mer salt om det behövs (de söta morötterna kräver ganska mycket salt).
  • Skölj kikärtorna i ett durkslag. Lägg i de rivna morötterna, pastan och kikärtorna i soppan. Blanda allt, låt det värmas någon minut och servera sedan med rostad lök, nymalen svartpeppar och repad färsk timjan.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.