Morotssallad med citron och champinjoner

Morötter är verkligen underskattat. Dels innehåller de en massa A-vitamin, men även en del C-vitamin samt järn. Väljer man att ångkoka så stannar mycket av näringsämnena kvar i grönsaken, men när man kokar dem som vanligt så försvinner mycket av vitaminerna ut i vattnet (eftersom de är vattenlösliga). Man får helt enkelt se till att göra en soppa :)

Många väljer att koka, inte för att det är särskilt mycket jobbigare att ångkoka, men vid tidsbrist så kanske man kan spara in några minuter på själva koktiden. Jag brukar ta en helt vanlig kastrull med lite vatten i botten, sedan sätter jag ett större durkslag med grönsakerna i, upptill på kastrullen, och sedan lägger locket ovanpå. Superenkelt – och kräver inga speciella ångkokstillsatser eller grytor.

För ca 4 personer:

500g morötter
1 citron
8 st champinjoner
1 msk färsk persilja
1/2 dl solrosfrön
1 tsk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

1. Skala morötterna. Dela till mindre bitar på ca 3 cm och koka eller ångkoka med lite salt.

2. Riv citronskal och pressa ut saft.

3. Fräs skivade champinjoner i olja, pressad vitlök och salt och peppar.

4. Blanda ihop allt i en skål och smaka av med salt och peppar. Servera exempelvis på en bädd av rucola.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.