Jag har länge varit skeptisk till morotssoppa. Anledningen till det är för att jag fick det en gång för länge sedan då jag var magsjuk. Dels serverades den kall, och dels ur ett glas så man var tvungen att dricka den. Jag kan ju berätta att man inte blev mindre illamående av det… I alla fall bestämde jag mig för att ge morotssoppan en ny chans. Den gick ju trots allt ner när man åt den med sked.

Det var ett bra drag – för det blev jättegott. Första gången gjorde jag enligt receptet nedan, toppad med äggröra och bacon. Just ägg och bacon lät ju så superknasigt, så jag var tvungen att prova. Andra gången vi åt den var faktiskt dagen efter; vi skulle ha gäster och jag var ute i sista minuten med middagen. Som förrätt valde jag då att värma på det som blev över av soppan ifrån föregående dag. Den gången valde jag att toppa med lite smulad fetaost och servera i små shotsglas med en sked. Gästerna tyckte att det blev jättegott. Så japp, morotssoppa kommer det definitivt att bli igen.

För: 4 personer som huvudrätt
8 personer som förrätt
12 personer som del i buffé

Morotssoppa:
1 liter vatten
6 stora morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk, hackad oregano
2 dl creme fraiche (34%)
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Topping:
1 paket bacon

4 ägg
125g keso
1/2 vitlöksklyfta
salt, peppar

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Skala och skiva moroten och koka till den mjuknat (ca 15-20 minuter).

2. Hacka gul lök och vitlök och fräs upp snabbt i en stekpanna, ös sedan över i kastrullen. Blanda ner hackad oregano samt creme fraiche och vinäger. Kör till en slät soppa och smaka av med kryddor.

3. Stek baconet och låt det därefter rinna av på ett hushållspapper. Strimla sedan upp det.

4. Vispa ihop ägg och keso med pressad vitlök och kryddor. Stek under omrörning till den stelnat till en äggröra. Häll av äggröran i en skål. Sleva upp soppan och toppa med bacon och äggröra.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.