Morotssoppa med curry

Recept med curry

Förra månaden när vi var på Kap Verde bodde vi på ett all inclusive-hotell som hade väldigt bra mat. Till både middag och lunch fanns det alltid två soppor att välja på till förrätt. En av kvällarna bjöd de på en morotssoppa med curry. Denna soppa var så god att jag naturligtvis var tvungen att svänga ihop något liknande när vi kom hem.

För egen del är jag ett nytillskott i curryälskar-klubben. Det är ungefär bara tio år sedan som jag började äta gul curry. Innan tyckte jag att det smakade som en svettig armhåla kunde lukta. Jag började med at äta röd curry som är lite mildare i smaken. Idag älskar jag curry och svänger gärna ihop en indisk curry åtminstone en gång i månaden.

Enkel och god soppa med curry

Denna morotssoppa med curry är enkel att göra och kräver bara åtta ingredienser samt en mixerstav. Lök, vitlök och morötter fräser man i en kastrull. Sedan slår man på grädde och vatten com får koka ner i grönsakerna och göra dem mjuka. Det hela mixas och sedan smaksätter man med curry och salt. Jag har toppat min soppa med finhackad röd chili vilket är supergott om man gillar lite hetta. Man kan ju också ta grön chili om man vill ha lite mildare och grönare hetta. Jag har också haft på lite hackad persilja, en kan kan ta hackad dill, hackad gräslök eller koriander. Och du, glöm inte att spana in vintipset under receptet som passar fint till soppan.

*Grädden kan man byta mot kokosmjölk. Då blir det naturligtvis en annorlunda och lite sötare smak. Vill du göra soppan helt vegetarisk och vegansk byter du grädden (exempelvis mot kokosmjölk eller vegetabilisk grädde) och steker i även mejerifritt smör eller olja. Servera som förrätt (då räcker den till cirka 6 personer, beroende på hur stora skål eller glas du serverar den i) eller som huvudrätt med bröd till.

» Här hittar du fler goda recept med curry

Morotssoppa med curry

Morotssoppa med curry

För: 4 personer

1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
350g morot (ca 4 stora morötter)
4 dl vatten
3 dl grädde*
0,5 msk gul curry
1 tsk salt
1 röd chilifrukt

  • Hacka löken. Smält smör i en kastrull och ha ner löken. Låt den mjukna på medelvärme i cirka 5 minuter. Rör om då och då.
  • Finhacka vitlök och skär moroten till bitar. Ha ner i kastrullen och blanda med löken. Lägg på locket och låt det mjukna i 10 minuter. Rör om då och då.
  • Slå på vatten och grädde. Låt det puttra vidare under lock i 10 minuter. Mixa till en slät soppa med hjälp av en mixerstav. Rör i curry och salt och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Späd med vatten tills soppan har lagom konsistens och låt puttra ytterligare några minuter. Slå upp soppan i skålar och toppa med finhackad röd chili – skippa chilin om du inte tål het mat.

Rekommenderat vin till: Jean Biecher Pinot Gris (81401)

Morotssoppa med curry


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.