Moules med soltorkade tomater, sriracha och rostad lök

Ett lite annorlunda recept på moules marinieres

Receptet på dessa moules med soltorkade tomater, sriracha och rostad lök kommer från min första kokbok Grytor – lättlagat till vardag och helg. Musselgryta, eller moules som det också kallas tack vare belgarna, är en festlig och lite pillig rätt att njuta av till helgen. Det pilliga behöver inte vara negativt utan är snarare socialt och avslappnande; då får man ta sig tid att pillra och socialisera samtidigt som man mumsar på den goda middagen. Idag är vi ändå så stressade så varför inte låta ätandet ta lite tid?

Boken från Landleys kök: Grytor – lättlagat till vardag och helg insidaJag äter inte musslor så ofta, men jag tycker det är en festlig och god rätt som sätter piff på middagen. Vanligast är att man bara kokar musslorna med schalottenlök och vitt vin, eller som i Moules à la crème – med grädde. Jag tycker däremot det är gott att addera både kronärtskocka, soltorkade tomater, srirachasås, rostad lök och dill till musslorna. Då blir det mer smakrikt, lite chilihetta och crunch. Helt enkelt fler smaker och texturer vilket är trevligt för munnen. Servera musslorna till ett frasigt och gott bröd som man kan doppa i spadet. Eller varför inte som i originalet – med nyfriterade pommes frites?

Hur tillagar man färska musslor?

Hur gör man då med musslor? Släng de musslor som har trasiga skal och som flyter. Knacka på de musslor som är öppna. Om de inte stänger sig slänger du dem. Tvätta musslorna rena under rinnande, svalt vatten med en borste eller den rufsiga sidan på en scotch brite. Jag brukar använda en fiskbenspincett eller en tång för att dra loss eventuellt skägg som sticker ut ut skalen. Koka musslorna enligt receptet nedan. De som inte öppnat sig under kokningen får också åka i komposten.

Ett nät musslor väger ungefär ett kilo. Vildfångade musslor säljs vanligtvis i röda nät och odlade musslor i blåa nät. Ett nät på ett kilo musslor brukar ge cirka 30–35 musslor. Det brukar räcka till två portioner. Till fyra personer behöver man alltså två nät musslor. Vil du däremot servera denna rätt som en liten förrätt halverar du bara hela receptet.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Moules med soltorkade tomater, sriracha och rostad lök

Moules med soltorkade tomater, sriracha och rostad lök

För: 4 personer

2 nät musslor (à 1 kg)
2 schalottenlökar
1 burk kronärtskocksbottnar (400g)
8 bitar soltorkade tomater i olja
smör
3 stora vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
2 tsk srirachasås
6 dl vitt vin
4 dl vispgrädde
salt, peppar
0,5 dl rostad lök
0,5 dl hackad dill

Tillbehör:

bröd

  • Gnugga musslorna rena med en borste eller en scotch brite under rinnande, kallt vatten. Dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som har trasigt skal, de som är öppna och de som inte sluter sig när du knackar på dem.
  • Skala och hacka schalottenlök, kronärtskocksbottnar och soltorkade tomater. Smält en klick smör och låt schalottenlöken mjukna på medeltemperatur. Lägg i kronärtskocksbottnar tillsammans med skalad och hackad vitlök när löken börjat mjukna. Låt det fräsa någon minut och tillsätt soltorkade tomaterna. Låt fräsa ytterligare en minut under omrörning.
  • Dra upp värmen och lägg i dijonsenap, srirachasås, vin och grädde. Låt koka kraftigt i 5 minuter.
  • Lägg ner musslorna och låt koka kraftigt under lock i ytterligare 5 minuter. Rör om efter halva tiden. Kolla att alla musslorna öppnat sig och släng dem som inte gjort det. Smaka av med salt och peppar. Strö över rostad lök och hackad dill. Servera med frasigt bröd.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.