Moussaka med aubergine och lammfärs

Mustig gratäng med fetaost och lammfärs

Januari och februari är två ruggiga och rätt tråkiga månader. Den som har barn kanske förvisso får lattja runt med ungarna på sportlovet, men i övrigt bjuder inte dessa på överdrivet intressanta händelser. Kanske borde vi införa en extra jul eller något för att pigga upp tillvaron.

Det är i januari och februari som den riktiga vintern brukar infinna sig. November och december brukar inte vara lika kalla, men har man tur får man lite snö till julafton. Denna moussaka med aubergine och lammfärs är en riktigt typisk höst – och vinterrätt att laga en stor omgång av och avnjuta med en sallad till och ett glas med gott rödvin.

Mat som kan förberedas och räcker till många

Eftersom denna moussaka räcker till många kan man antingen bjuda in vännerna på middag, eller på ett smidigt vis få middag till flera dagar. Eller varför inte mat till ett gäng matlådor? Den som vill göra moussakan vegetarisk byter lammfärsen mot vegetarisk färs. På så vis kan man variera middagarna mellan grönt och kött som en sann flexitarian.

» Här hittar du flera recept på goda gratänger

Moussaka med aubergine och lammfärs

För: cirka 10 personer

Moussaka med aubergine och lammfärs

1 aubergine (ca 600g)
1 kg lammfärs eller nötfärs
malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin, oregano
salt, peppar
2 stora gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 tetror krossade tomater (á 500g)
2 dl vatten
2-4 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
salt, peppar
150g fetaost

  • Skiva auberginen tunt. Lägg ut skivorna på hushållspapper eller handdukar. Salta ett varv och låt ligga cirka 15 minuter så vätskan dras ur.
  • Stek köttfärsen i smör och krydda med malen koriander, rökt paprikapulver, spiskummin och oregano. Smaka av med salt och peppar. Ös över en stekta färsen i en bunke.
  • Hacka löken och stek den på låg värme i smör till den mjuknat. Finhacka vitlöken och ha ner den på slutet. Ös över löken i bunken med köttfärs. Blanda i krossade tomater. Skölj ur tetrorna med vatten och rör ner i färsen. Vispa ihop ägg med grädde, mjölk, salt och peppar. Blanda med köttfärssåsen.
  • Stek aubergineskivorna lätt på båda sidor och peppra lätt.
  • Fördela ut ett lager av köttfärssåsen i en ugnsfast form. Fördela ut ett lager med skivor av aubergine. Upprepa proceduren och avsluta med ett lager köttfärs på toppen. Smula över fetaost. Ställ in i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn och låt stå i cirka 1 timme. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.