Moussaka med lammfärs

Middag i ugn till många gäster

Dags för helg igen! Är det inte härligt? Varför inte samla ihop vännerna och bjuda på riktigt god middag. Man behöver inte ta fram vita duken, plocka fram galastassen och tända kristallkronorna. Nä, en stor portion med rustik husman, ett gott vin och avslappnad feeling duger gott. Så gör vi i alla fall hemma hos oss. Spana gärna in de två vintipsen under receptet.

Enkelt och kan lagas i förväg

När man ska ha gäster passar det kanon med en stor omgång mat där alla kan ta till de är mätta. Kan maten lagas i ugn är det dessutom ännu bättre. Denna härligt mustiga moussaka passar utmärkt att laga dagen innan, då hinner den till och med stå till sig lite så att smakerna kommer till sin rätt. Förvara i kylen och värm på när gästerna kommer. Servera med en sallad och bröd, om man så vill. Glöm inte heller den sköna musiken.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Moussaka med lammfärs

För: 8 personer
Tid: 45 minuter
Temperatur: 175°

Moussaka med lammfärs

3 auberginer
salt
100g riven ost

Köttfärssås:

800g lammfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
0,5 dl rödvin
500g finkrossade tomater
2 msk tomatpuré
persilja, timjan, kanel, spiskummin, rökt paprikapulver
salt, svartpeppar

Ostsås:

2 dl grädde
3 dl mjölk
1 ägg
200g fetaost
salt, vitpeppar

1. Skär auberginerna i tunna skivor (cirka 2 mm). Lägg ut dem i ett durkslag och salta mellan lagren. Låt stå för att dra ur lite vätska medan du sätter igång med köttfärsen.

2. Hacka löken och fräs med smör i en panna, lägg ner färsen och bryn denna. Slå på rödvinet och låt det puttra ett tag. Ha ner tomatpuré och krossade tomater. Krydda ordentligt – cirka 1-2 tesked av varje sort. Låt det fräsa ihop medan du sätter igång med ostsåsen.

3. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Ta av från plattan och smula ned fetaost. Rör ner ägg och vispa ihop såsen. Smaka av med salt och peppar.

4. Hetta upp en stekpanna och grilla aubergineskivorna snabbt på båda sidor. Smörj en långpanna och varva sedan köttfärs, aubergine, ostsås, köttfärs hela vägen upp. Ställ in formen i 175°C och grädda i 30 minuter. Ta ut och lägg på riven ost och ställ in ytterligare 15 minuter – totalt 45 minuter. Låt den gärna stå till sig ett tag under folie innan servering.

Rekommenderat vin till, från Frankrike: Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge (72458) 99:-

Rekommenderat vin till, från Italien: Selvarossa Salice Salentino (32228) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.