Mousserande pumpasoppa med skinka

God pumpasoppa till Halloween

Jag tänkte ta tillfället i akt och bjuda på ett recept på mousserande pumpasoppa med skinka. På sistone har jag förvandlas till en Yes Man – eller i mitt fall, en Yes Man-ni, eftersom jag kallas för Manni. Så fort ett tillfälle dyker upp tar jag det. När i livet ska jag annars hinna?

Alltså har mitt schema varit späckat av olika events och bloggen fylld av bilder och kul läsning. Bland annat var jag ju som bekant och fiskade Löjrom vid den lilla pitoreska fiskehamnen, Spiken, under helgen. I måndags var jag på arbetsintervju och i går var jag i Jönköping för att rapportera från Årets Kock.

Höstmat och höstbestyr

Den här dagen har faktiskt också varit spännande. Den började med tidigt uppstigning för att fota från ett event som 1,6 miljonersklubben höll i. Dels sprang jag runt och fotade de intressanta personer som tagit plats på scenen, dels blev det porträttfotografering av Linda Lampenius.

För att sätta lite extra krydda på det hela tog jag med mitt nya kameraobjektiv, utan att ha testkört det. Snacka om fotografsynden… Som tur var gick det bra ändå.

Soppa med mousserande vin

Nu när jag sitter och skriver har jag tagit plats på ett café inne i stan och ska snart träffa min före detta chef. Därefter bär det av för att After Worka, käka soppa och inspektera Soppduellen. På tal om soppa kommer här en lyxig soppa att bjuda på som förrätt. Äran går till min kära far som idag gästspelar med en flaska bubbel, en pumpa samt en brevlådestolpe… Skojigt nog valde han att kalla detta recept för Bro över trubbelvatten. Jag kallar det bara för mousserande pumpasoppa med skinka. Gott och annorlunda är det oavsett vad man kallar det.

» Här hittar du fler recept på pumpasoppa

Serranoskinka

Serranoskinka

Mousserande pumpasoppa med skinka

aka ”Bro över trubbelvatten”

För: 4 personer
Temperatur: 175°

Mousserande pumpasoppa med skinka

1 stor butternutpumpa
1 palsternacka
1/2 röd chilifrukt
1,5 msk grönsaksfond
5 dl vatten
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
4 dl torrt mousserande vin
4 skivor serranoskinka
salt, peppar, muskot, körvel

1. Kärna ur, skala och tärna pumpan i centimeterstora bitar. Gör samma sak med palsternackan och chilifrukten. Lägg allt i en kastrull med en buljongtärning och vatten. Koka ca 10-15 min eller till grönsakerna är mjuka.

2. Sila över buljongen i en tillbringare. Mixa grönsakerna till en slät puré och blanda sedan med hälften av buljongen samt grädde och crème fraiche. Häll soppan tillbaka i kastrullen och värm på under omrörning. Smaka av med kryddor och späd eventuellt med mer buljong (den ska dock vara lite tjockare i detta läge, då vinet tillkommer senare). Låt soppan sjuda i cirka 5 minuter.

3. Lägg upp skinkan på en plåt med bakplåtspapper. För en mer kreativ form på skinkan, lägg något värmetåligt under bakplåtspappret. I mitt fall blev det en gammal brevlådestolpe från verkstaden… Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter i 175°C.

4. Värm på/varmhåll soppan. Precis innan servering, slå i det mousserande vinet i soppan och rör om. Servera med Serrano-bron över skålen. Späd vid behov med buljongen om den är för tjock.

Servera förslagsvis med samma mousserande vin som det är i soppan.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.