Mousserande sparris- och sockerärtssoppa med kyckling och kikärtor

Mousserande soppa

Sättet jag lagar soppa på har förändrats över åren. Mina soppor har jag alltid fått beröm för vilket förstås är kul, men bara för att folk tycker att de är goda så betyder det ju inte att de är perfekta. Tidigare kokade jag ofta allt innehåll till soppan samtidigt. Det är förstås enkelt och smidigt och sparar tid och bök. Dock har då soppan en tendens att inte få särskilt varierade smaker. Det som kokas ihop kan ta smak av varandra och kan lätt ge färg åt varandra (exempelvis av rödbetor eller morötter).

Tips när man ska göra soppa

På sistone har jag alltså börjat att göra sopp-basen för sig, för att sedan avsluta med en topping som läggs i precis före servering. På så vis får du flera dimensioner av smaker samt att innehållet behåller sin krispighet och styrsel. Att göra på det viset var trots allt inte mer bökigt men gör det så mycket godare. Allra godast blir det om man mixar soppbasen med en mixerstav, så en god investering är helt klart en handmixer.

Lättlagad och festlig soppa

Den här soppan blev faktiskt till av en slump. Här om dagen hade vi ett par vänner över på middag. Eftersom jag fastnade med jobb så startade jag med middagen alldeles för sent och var förstås tokstressad. Middagen i sig skulle vara en vårig fiskrätt med ångkokta primörer – men precis då sambon kommer innanför dörren får han höra ett vrål. Jag hade lyckats glömma bort de härliga vårprimörerna som skulle ångkokas till att bli lätt knapriga, och istället låg nu i ånggallret ett gäng sladdiga och trötta grönsaker… Det var bara att skicka ut sambon att köpa nya.

En annorlunda soppa med bubbel

Eftersom jag inte gillar att kasta mat så sparade jag de trötta grönsakerna och gjorde soppa på dem dagen efter. Det var ju inget fel på dem, de var ju bara lite välkokta… Det passade i alla fall perfekt till den här spritsiga och härliga vårsoppan där grönsakerna ska just koka ihop och sedan mixas. Man skulle kunna säga att detta är en social soppa, för det är så trevligt att korka upp flaskan med mousserande och avnjuta den i goda vänners lag, eller med partnern, medan man tillagar soppan. Mousserande vin ska man varken kasta bort eller spara – det är till för att avnjutas en härlig vårdag!

Mousserande sparris- och sockerärtssoppa med kyckling och kikärtor

För: 4 personer som huvudrätt
6-8 personer som förrätt

Mousserande sparris- och sockerärtssoppa med kyckling och kikärtor

1 kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
1/4 citron

1 knippe sparris
200g sockerärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl mousserande vin
1 liter vatten
2 dl creme fraiche (34%)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
1 burk kikärtor
salt, peppar, oregano

1. Hetta upp en stekpanna med lite smör och pressad vitlök. Genomstek kycklingfiléern och pressa citronsaft över under stekningen.

2. Halvera sockerärtorna och dela sparrisen till mindre bitar. Ångkoka allt tillsammans med lite salt i ca 20 minuter.

3. Hetta upp en kastrull med smör. Hacka löken och fräs den mjuk i smöret. Häll ner de ångkokta grönsakerna och häll sedan på vinet. Låt puttra under lock på mediumvärme till grönsakerna börjar falla sönder (ca 30-40 minuter). Häll på mer vatten om det blir torrt i kastrullen – det ska precis täcka grönsakerna.

4. Rör ner creme fraiche, sambal oelek och vinäger. Häll på resten av vattnet, och kör sedan soppan till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med kryddor. Låt puttra ihop. Häll upp soppan i skålar och toppa sedan med finstrimlade kycklingfiléer och sköljda kikärtor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.