Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar med stekta äpplen och pimientos de padron

Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar med stekta äpplen och pimientos de padron

Idag tänkte jag bjuda på en rätt som innehåller några av mina favoritråvaror, nämligen köttfärs, halloumi och äpple. Köttfärsen till dessa gjorde jag på rapsgris från vår slakteriresa. Jag föredrar faktiskt köttfärs framför både köttbitar och stekar, och valde därför att mala ner både skinkstek, skinkrulle och ytterlår till färs. Allt portionerades ut i påsar och frystes in.

Rapsgrisfärs

Färs av Rapgris är lite annorlunda på det viset att den är ”lösare” i konsistensen när den blir till färs – i alla fall den vi malde. Blir den lös kan man hjälpa den på traven med vanligt ströbröd och ägg. Tål man inte gluten kan man använda sig av glutenfritt ströbröd, glutenfri mix eller polenta.

Mozzarellafyllda fläskfärsbiffarKrämig bönsalladMozzarellafyllda fläskfärsbiffar med stekta äpplen och pimientos de padron

Just fläskfärs är jag i vanliga fall måttligt road av, men rapsgrisfärsen har kommit att bli en favorit. Både våra gäster och vi själva tycker att det är svårt att avgöra om det är nöt- eller fläskfärs. Visst är det rätt intressant?

Tips på köttkvarn

För den som nu går och funderar på att investera i en köttkvarn kan jag tipsa om den vi använder: en Kenwood Köttkvarn MG470. Den maler i tre grovlekar och går att göra korv med, tack vare medföljande korvhorn.

Fläskfärsbiffar fyllda med mozzarella

För: 4 personer

Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar med stekta äpplen och pimientos de padron

Mozzarellafyllda fläskfärsbiffar:

2 ägg
1,5 dl ströbröd
2 vitlöksklyftor
1/2 spansk peppar
750g fläskfärs
120g mozzarella
salt, peppar

100g Pimientos de Padron (småpaprikor)
2 röda äpplen

Enkel coleslaw:

200g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Kidneybea:

1 burk kidneybönor
3 msk chilibearnaise

Tillbehör:

2 avocado
2 majskolvar
70g rucola
hickorysås

1. Rör ihop ägg och ströbröd i en bunke. Pressa i vitlök och ha ner finstrimlad spansk peppar. Blanda ihop med köttfärsen och krydda.

2. Skiva mozzarellan i 1 centimeter tjocka skivor. Tag en näve köttfärs i handen, platta till och lägg en mozzarellaskiva ovanpå. Platta till en näve köttfärs och lägg ovanpå. Se till att de två köttfärsplattorna plattas ihop med varandra och forma till fina biffar.

3. Stek biffarna i smör till de får fin yta runt om. Kärna ur och tärna äpplena. När det är dags att vända på biffarna, ha ner äppeltärningar och de gröna paprikorna. Salta och peppra ett extra varv.

4. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Tag av från plattan när vattnet kokat upp. Finstrimla vitkålet och riv moroten på rivjärn. Ha ner i vattnet och låt ligga i ca 10 minuter, krama sedan ur överflödigt vatten och rör ihop vitkålet med creme fraiche, vinäger och kryddor.

5. Skölj kidneybönorna och blanda ihop med bearnaisesåsen. Servera allt med kokta, halverade majskolvar, halverad avocado, rucola och hickorysås.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.