Mungbönsoppa med svartkål, lök och potatis

Vilka bönor är det man groddar?

Har du någon gång gett dig i kast med att tillaga mungbönor vet du hur enkelt det är. Mungbönor är små gröna bönor som de flesta stött på – troligtvis som böngroddar. Det är också just mungbönor man groddar och har i woken. Dessa säljs oftast på konservburk och går att hitta på den asiatiska hyllan. Jag brukar grodda egna böngroddar eftersom det är roligt, enkelt och mycket mer ekonomiskt. De färdiga groddarna kan man förvara i kylen eller frysa in om man vill att de ska hålla längre. Allt om groddning kan du läsa här.

Recept med bönor

MungbönorMen nu var det inte groddar av mungbönor vi skulle prata om, utan själva mungbönorna. Mungbönor är små gröna bönor som ser ut som adzukibönor. Jag brukar köpa mungbönor från Go Green. Innan man kokar mungbönorna måste de blötläggas i 8 timmar i rikligt med vatten. Jag brukar även ha lite salt i vattnet.

Efter de åtta timmarna har bönorna växt till sin normala storlek och är redo att kokas. Jag brukar ofta blötlägga bönorna kvällen innan och sedan koka dem kvällen efter. Det gör alltså inget om de ligger längre.

Ibland händer det till och med att jag har dem liggandes i vattnet i flera dagar innan jag kokar dem eftersom man kanske ibland ändrar matplanerna. När de ligger så länge brukar jag förvara bunken med vatten och bönor i kylen. Man kan förstås också koka bönorna och förvara dessa i sitt kokvatten i kylen. Mer om bönor, linser och ärtor kan du läsa här.

Soppa med bönor

Den här soppen baseras på kokta mungbönor. Då mungbönor är rätt neutrala i sin smak behöver man addera en hel del salt och vinäger få att få piff på det hela. Soppan toppas sedan med kokt potatis, smörstekt svartkål och rostad lök vilket blir hur gott som helst och göt soppan matigare. Saknar man kött kan man addera knaprigt bacon på toppen.

» Fler goda vardagsrecept hittar du här

Mungbönsoppa med svartkål, lök och potatis

För: 4 personer

Mungbönsoppa med svartkål, lök och potatis

Mungbönsoppa:

500g kokta kikärtor
500g kokta mungbönor
1 liter vatten
1 dl äppelcidervinäger
3 dl creme fraiche
salt, peppar, chilipulver
1 kruka dill

Topping:

1 gul lök
50g svartkål
200g potatis
några kvistar dill till dekoration

1. Blötlägg kikärtor och mungbönor var för sig i 8 timmar i rikligt med vatten. Slå av vattnet från bönorna och koka dem var för sig. Koka kikärtorna i rikligt med saltat vatten i cirka 1 timme och 20 minuter. Koka mungbönorna i 30 minuter. Skumma bönorna i början av kokningen.

2. Skölj mungbönor och kikärtor och ha ner i en kastrull. Slå på vatten, salta och koka dem i 20 minuter.

3. Hacka dill inklusive stjälkar. Ha ner i kastrullen och kör allt till en slät soppa med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och ha ner äppelcidervinäger, creme fraiche och kryddor. Bönor behöver mycket salt, så smaka av vartefter och ha i mer om det behövs.

4. Koka potatisen. Hacka kul lök och svartkål. Skär potatisen till mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner potatis, lök och svartkål. Stek med salt till det fått fin färg. Häll upp soppan i skålar och dekorera med topping och en dillkvist.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.