Mungbönssallad med svartkål, soltorkade tomater och rostade solrosfrön

Munbönor är perfekt i sallad

Mungbönor är en liten delikatess som jag mer eller mindre hade glömt bort. Förr höll jag på och trixade och joxade för fullt med olika sorters bönor, men på senare tid har jag mer eller mindre gått över till färdigkokta bönor på tetra eller burk. Det gör det hela väldigt enkelt, för när man ska använda sig av torkade bönor behöver man lite framförhållning eftersom de först måste blötläggas.

Det är å andra sidan mycket mer ekonomiskt att använda torkade bönor. Du får nämligen väldigt mycket mer för pengarna om du har tålamodet att hålla på med torkade bönor. Det är också mer miljövänligt rent förpackningsmässigt eftersom tetror och bönor innehåller så lite i förhållande till förpackningen. En påse torkade bönor brukar bli ungefär tredubbla mängden när de är kokta. En påse brukar vara på ett kilo och kosta runt 20 spänn, beroende på sort och leverantör. You do the math. Idag finns även bönor från Sverige att köpa.

Mungbönor

Klassiska böngroddar

Mungbönor har jag i alla fall inte använt på länge, men när jag såg en påse i butiken blev jag sugen. Mungbönor är små olivgröna bönor på cirka 5 millimeter och med en mild smak. Det är mungbönor man groddar för att få de klassiska böngroddar som ofta används till wok. Just mungbönor är faktiskt en av de enklare bönsorterna att hålla på med. Eftersom bönorna är så små går de fortare än många andra sorter att tillaga.

Lustigt nog brukar jag alltid blötlägga bönor i ett dygn, oavsett sort. De får helt enkelt ligga där tills det är dags att laga mat. I vissa fall får de ligga två dygn, för rätt som det är ångrar man sig och lagar dem inte förrän ytterligare en dag efter. Blir de stående länge brukar jag sätta in dem i kylen. Jag har också särskilda burkar med lock som jag brukar blötlägga i.

Hur som helst tyckte man på denna förpackning med mungbönor att man skulle blötlägga bönorna i 100-gradigt vatten i 2 timmar. Sedan skulle man koka dem i 15 minuter. Jag gjorde först på mitt vanliga vis; blötlade dem ett dygn men kokade dem i 15 minuter som på förpackningen. Det blev mer eller mindre en sörja. Jag var ju ute efter fina välbehållna bönor, men dessa kokade sönder. Jag sparade istället de sönderkokta i en burk för att använda till bönbiffar vid ett senare tillfälle.

Madeleine Landley ätligt ogräsNytt försök; blötlägga i uppkokat (100-gradigt) vatten i 3 timmar. Sedan kokade jag dem. Eller sjöd kanske vi snarare ska säga, för precis som med linser mår de små bönsorterna allra bäst av att inte koka för hårt – då går de lätt sönder. De ska bara röra sig lite försiktigt i kastrullen.

Redan efter 6 minuter tog jag upp en böna, smakade på den och tyckte den var klar. Med andra ord kändes 15 minuter lite långt för att få hela, snygga bönor som man vill ha i en denna mungbönssallad med svartkål, soltorkade tomater och rostade solrosfrön.

Gott tillbehör till kött, kyckling, fisk och vego

I receptet nedan har jag beskrivit den senare metod jag använde. Jag föreslår att du kollar om bönorna är klara efter 6 minuters kokning på samma vis – är de inte det får de gå vidare. Tiden beror naturligtvis på hur hårt de kokar osv. Vill du hellre göra som det står på förpackningen till just dina mungbönor kan du så klart också göra det.

Mungbönssallad med svartkål, soltorkade tomater och rostade solrosfrönI denna mungbönssallad har jag också svartkål. Min svartkål, eller palmkål som den också kallas, var redo att skördas redan i juli, men den håller långt in på hösten. I alla fall om inte kålmalen eller kålfjärilen käkar upp den. Svartkål är härligt mörk grön och lite bubblig i bladen som savojkål. Bladen är avlånga och bjuder på massor av god smak till maten. Den allra träigaste delen av skaftet brukar jag skära bort på de allra största bladen. Den som undviker svinn kan använda det bortskurna till annan mat, exempelvis en soppa eller skivat i en gratäng.

Tillsammans med majs, finskivad silverlök, soltorkade tomater i olja, rostade solrosfrön – för crunch, samt krispiga sockerärtor och mynta blir det en riktigt härlig och smakrik sallad. Jag serverar den till både kött, kyckling och fisk. Kyckling som smaksatts med curry passar mycket bra till! Äter man vego tar man förstås ett vegetariskt tillbehör. Man kan naturligtvis också komplettera salladen med exempelvis en ost man tycker om eller någon typ av betor. Då blir det som en komplett sallad att äta till middag. Byter man smöret i receptet nedan mot ett vegetabiliskt matfett blir salladen vegansk. Salladen är också glutenfri.

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Mungbönssallad med svartkål, soltorkade tomater och rostade solrosfrön

För: 4 personer

Mungbönssallad med svartkål, soltorkade tomater och rostade solrosfrön

1,5 dl torkade mungbönor
0,75 dl solrosfrön
100g svartkål (+ smör + äppelcidervinäger)
1 liten burk majs (ca 165g avrunnen)
1/2 silverlök
70g sockerärtor
8 bitar soltorkade tomater i olja
8 stora blad mynta
1 msk balsamvinäger

  • Koka upp 3 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 3 timmar. Slå av vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med nytt vatten och salt. Sjud bönorna i 6-10 minuter – ta upp en böna och känn att den mjuknat. Den ska dock fortfarande ha kvar lite spänst och inte koka sönder. Slå av vattnet och spola kallt vatten över bönorna som de får ligga i ett tag och kylas. Slå sedan av det.
  • Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Ha ner en liten klick smör på slutet och salta. Stek tills fröna fått lite färg. Skär bort stammarna på svartkålen och skär bladen till strimlor. Stek svartkålen på låg värme med en stor klick smör (eller vegetabiliskt matfett för veganskt). Smaka av med salt och några stänk äppelcidervinäger.
  • Slå av vattnet från majsen och ha ner i en torr stekpanna. Rosta dem under omrörning på medelvärme tills de börjar torka till lite. Ha då i en klick smör som får fräsa in. Salta ett varv.
  • Skiva silverlöken tunt, strimla sockerärtorna smalt på längden och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda allt i en skål med mungbönor, solrosfrön och svartkål. Ringla över lite balsamvinäger och strössla över strimlade myntablad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.