Enkel och god vardagsgryta
Alltså jag bara älskar detta recept på mustig böngryta med köttfärs och ris. Denna gryta är både väldigt god, enkel att göra och räcker dessutom till flera middagar. Det tycker jag är perfekt när man inte orkar stå och laga en massa mat varje dag. När vi har ätit brukar jag ställa hela grytan på en kall plats och förvara riset separat i en matlåda i kylen. Sedan är det bara att sleva upp en portion och värma i micron när man vill ha mat dagen efter. En klick crème fraiche och några drag på svartpepparkvarnen så är middagen klar. Hur smidigt som helst!
Som en Chili con Carne
Denna gryta är som en chili con carne. Det var just det jag blev sugen på, men jag ville även ha i lite selleri och curry. Det intressanta är att så fort man gör minsta lilla ändring i ett klassiskt recept blir folk som tokiga och ska påpeka att det här är minsann inte alls så man gör. Sen är det ju så att alla gör lite olika beroende på traditioner eller var man bor. Hur som helst döpte jag detta recept till böngryta med köttfärs så inga tår ska kännas trampade på. Jag tar två röda chilifrukter i denna gryta eftersom vi är vana att äta mat med lite hetta. Är man känslig tar man mindre eller skippar en helt. Vill man ha ännu mer hetta i rätten tar man naturligtvis bara mer, eller strör lite extra hackad chili på toppen vid servering. Curryn adderar egentligen ingen direkt smak utan ger mer en fin underliggande rondör och fyllighet. Det här är ett tips du kan prova på andra rätter. Alltså bara en liten skvätt curry, och det blir samma effekt som en buljong.
Perfekt mat att frysa in
Denna gryta passar så klar också att frysa in för att plocka fram när man är sugen. Jag serverar helst ris till, men det går även bra med kokt potatis, quinoa eller couscous. Vill man göra grytan vegetarisk kan man hoppa över köttfärsen och addera en till burk med bönor, eller varför inte en burk kokta kikärtor. Man kan så klart också ta vegofärs istället för vanlig färs av nöt. Äter man lakto-vegetariskt är det inga problem, men annars byter man mot en vegetabilisk fraiche.
» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig böngryta med köttfärs och ris
1 stor gul lök
2 stjälkar blekselleri
1–2 röda chilifrukter
1/2 grön paprika
1 vitlöksklyfta
smör + olja till stekning
600g nötfärs
salt, peppar
2 krm rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda
0,5 tsk gul curry
2 tetror krossade tomater (à 500g)
2 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 tetra/burk svarta bönor
1 tetra/burk blandade bönor
Tillbehör:
4 dl ris
naturell créme fraiche
- Hacka gul lök, selleri och chili. Kärna ur och hacka paprika. Finhacka vitlöken.
- Värm vitlök och olja i en stor stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna på låg värme och lägg sedan i selleri, chili, paprika och vitlök. Stek allt på medelvärme tills det mjuknat.
- Gör plats i mitten av stekpannan och lägg i köttfärsen. Stek tills den fått yta. Krydda med salt, peppar, rökt paprikapulver, grillkrydda och curry. Rör i krossade tomater, tomatpuré och vatten. Skölj bönorna och rör ner i grytan. Låt allt puttra i 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
- Servera med kokt ris och naturell créme fraiche.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.