Mustig falukorvsgryta med krossade tomater och curry

God gryta med falukorv

Dags för mig att bjuda på ett typiskt vardagsrecept som ofta blir till i olika tappningar hemma hos oss, nämligen en mustig falukorvsgryta med krossade tomater och curry. Falukorv är en sån där typisk råvara som vi alltid har liggandes i frysen ute på landet. Det är också emellanåt riktigt bra pris på falukorv – då passar jag på. Jag gillar verkligen falukorv och tycker också det är lite kul att det är en så typisk svensk ingrediens. Förutom receptet nedan tänkte jag alltså inte prata så mycket om matlagning utan istället bjuda på lite fakta och historia om falukorv.

Falukorv

Lite fakta och historia om falukorv

Falukorven namnskyddades 1973. Förr i tiden var flera korvar namnskyddade enligt svensk livsmedelslagstiftning – exempelvis prinskorv och wienerkorv, men sedan 2003 är det istället EU:s regler som gäller vilket idag innebär att bara falukorven är den enda namnskyddade charkuteriprodukten i Sverige.

Krav på kötthalt i falukorv

Det var dock redan 2001 som falukorven, som första svenska livsmedel, godkändes av EU som Garanterad Traditionell Specialitet (GTS). När detta trädde i kraft ersattes det tidigare svenska skyddet, och i samband med detta sänktes också kravet på kötthalt från 45% till endast 40%. Kötthalten i falukorv måste alltså vara minst 40g per 100g färdig produkt.

Namnskydd i sin tur är ett begrepp som används på livsmedel för att garantera ett särskilt innehåll. Exempelvis kan vem som helst tillverka en produkt och kalla den för Falukorv, men den måste följa ett särskilt ”recept” för att få kallas det. Falukorv måste alltså exempelvis ha en kötthalt på minst 40% och ett fetthalt på max 23%. Korven måste också rökas. Förutom det finns regler för utseende, konsistens och smak.

Tillåtna ingredienser i falukorv

De tillåtna ingredienserna i falukorv är kött från nöt, gris och/eller häst, fett från gris, potatismjöl, vatten, salt, kryddor, socker, druvsocker och lök samt konserveringsmedel (E250 Natriumnitrit), antioxidationsmedel och stabiliseringsmedel. Eftersom falukorv måste göras på potatismjöl är den alltid glutenfri.

Att falukorven kommer just från Falun beror på deras kända koppargruva. Gruvdriften i Falun krävde nämligen starka rep och dessa tillverkade man av oxhud. Av oxköttet som blev kvar rökte man korv – en idé man kan tacka de tyska gästarbetare som jobbade i Falu koppargruva under 1600-talet för.

Källor; SVT, Umeå Kommun (pdf), Testfakta, Reddit, Wikipedia, Tillsatsappen

» Här hittar du fler goda recept med falukorv

Mustig falukorvsgryta med krossade tomater och curry

För: 4 personer

Mustig falukorvsgryta med krossade tomater och curry

1 stor gul lök
800g falukorv
2 stora morötter
600g fast potatis
1 burk krossade tomater (400g)
2 dl vatten
1 röd paprika
1 rött äpple
1 msk gul curry
1 msk hackad, färsk eller fryst persilja
salt, peppar

  • Hacka gul lök och låt den mjukna i smör i en gryta. Skiva falukorven och skär till kvartar. Ha ner falukorven i grytan och stek så den får yta.
  • Gnugga morötterna rena och skala potatisen. Hacka morötter och potatis och ha ner i pannan. Slå på krossade tomater och vatten. Låt allt puttra på medelvärme i cirka 10 minuter.
  • Kärna ur och hacka paprika och äpple. Ha ner i grytan. Rör i curry, hackad persilja och salt och peppar. Låt allt puttra ihop cirka 5 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.