Mustig italiensk gryta med lammlägg

God höstgryta med lamm

Lägg, det vill säga djurets ben, är en underskattad styckningsdetalj att använda till matlagningen. Dels för att det är en billig detalj, men också för att det blir mört och saftigt. Jag tycker dessutom att det blir så himla snyggt när benet efter några timmars puttrande i grytan börjar skymta. Tack vare fett, bindväv och detaljens ben blir det mustigt och smakrikt. Med andra ord är lägg kanon.

Vad kan man laga av lammlägg?

En mustig italiensk gryta med lammlägg är toppen att svänga ihop när höstmörkret gjort entre och maten blivit rustikare. Denna goding fylls med morötter, vitlök, lammlägg och tomater som får koka ihop med rödvin. Sedan smaksätts grytan med oliver, timjan och kummin.

Jag serverar gärna denna gryta till ett medelfylligt rödvin i syrligare stil eftersom grytan innehåller tomater och rödvin. Ett säkert kort är förstår ett vin från Italien så som en barbaresco eller ett vin av druvorna primitivo eller sangiovese. Se till att smakklockorna inte visar på för mycket strävhet (runt hälften är lagom) och lite mer fruktsyra.

Servera gärna grytan med ris eller kokt potatis. Ett gott tips är också ett krämigt potatismos med mycket persilja. Väljer du att servera potatismos till kan du välja ett fylligare rödvin med lite mer strävhet. Ska du ha gäster kan grytan med fördel göras i förväg och värmas på när det är dags att äta. Serverar du ris till gör du bäst i att koka det precis innan det är dags att äta. Om du väljer potatismos till kan du göra det i förväg och värma på. Tänk då på att det kan behövas lite mer mjölk och salt i moset för att det inte ska bli torrt och smaklöst – smaka dock alltid av!

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig italiensk gryta med lammlägg

För: 4 personer

Mustig italiensk gryta med lammlägg

4 lammlägg
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
4 morötter
5 tomater
5 dl rödvin
1 burk blandade oliver (cirka 215g avrunnen vikt)
2 tsk torkad timjan
salt, peppar
2 lagerblad
1 msk kumminfrön
2 msk redning

Tillbehör:

jasminris eller potatismos

1. Hetta upp smör i en gryta och bryn lammläggen runt om så de får yta. Krydda med salt och peppar.

2. Hacka löken. Klicka i extra smör i grytan och ha ner löken. När den mjuknat, ha ner hackad vitlök, morötter och tomater. Låt det fräsas under omrörning några minuter. Slå sedan på vinet, rör i redningen och ha ner malen timjan, salt och peppar. Lägg ner lagerblad och kumminfrön. Lägg på locket och låt sedan grytan puttra i 2-3 timmar på låg värme. Servera med ris.

Har du diabetes? Byt rödvinet mot samma mängd vatten samt en skvätt vinäger.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.