Mustig köttfärsgryta med bönor

Mustig gryta med köttfärs

Grytornas tid börjar närma sig och nu är det dags att plocka fram den stora kastrullen. Att laga en gryta passar fint när hösten gör entré och man vill ha något varmt och gott i magen. Det fina med grytor är också att det passar bra både till fest och vardagsmiddagar. Det som gör gryträtter härligt mustiga och smakrika är när alla ingredienser i grytan får stå och småputtra på spisen en längre stund. Då kokar de ihop och kommer allra bäst till sin rätt.

Mustig köttfärsgryta med bönor Enkel vardagsmat

En köttfärsgryta är något av det enklaste man kan göra. Det fina med en gryta med köttfärs är också att den inte tar särskilt lång tid att göra – köttfärs vinner nämligen inget på att koka länge till skillnad för fettstrimigt eller kompakt kött. Lång kokning gör bara färsen seg. Jag har gärna i ett gäng kryddor i en köttfärsgryta eftersom det gör den smakrik och god. Vill man inte ha i alla kryddor i ingredienslistan under kan man byta mot en påse tacomix eller liknande – de innehåller ungefär samma kryddor.

Mat som kan förberedas

En mustig köttfärsgryta med bönor passar fint när man vill laga en stor omgång mat som räcker till många personer, flera middagar eller till lunchlådor. Grytan kan också göra i förväg och värmas på när det är dags att äta – det gör den bara ännu godare. Det gör den till perfekt mat när man ska bjuda på buffé. Receptet nedan är beräknat för åtta personer, men serverar man den med ris eller potatis till räcker den till ännu fler. Jag äter den helst utan tillbehör eftersom bönorna blir den mättande och matig. Då passar den också om man äter gi.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig köttfärsgryta med bönor

För: 8 personer

Mustig köttfärsgryta med bönor

2 stora gula lökar
1 kg blandfärs
1 tetra blandade bönor
1 tetra kikärtor
1 dl tomatpuré
3 msk skånsk senap
2 dl vitt vin
1,5 dl tomatolja (eller olivolja)
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 röda chilifrukter
3 stänger blekselleri
1 burk skivade champinjoner (400g)
2 små burkar majs
2 tetror krossade tomater
2 dl vatten

Kryddor:

2 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk chilipulver
1 tsk ancho chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

1. Hacka gul lök och stek i smör i en kastrull. När löken mjuknat, ha i köttfärsen och fräs den så den får fin yta. Skölj bönor och kikärtor och ha ner i grytan.

2. Rör i tomatpuré, skånsk senap, vitt vin och olja från soltorkade tomater eller vanlig olivolja. Strimla soltorkade tomater och hacka chili och selleri. Ha ner allt i grytan samt champinjoner, majs och krossade tomater och vatten. Ha i alla kryddorna, rör om och lägg på locket. Låt puttra i cirka 30 minuter eller mer. Servera gärna med färsk koriander och ris om så önskas.

*För diabetesanpassat, hoppa söver majsen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.