Mustig köttgryta med öl

McBrian Ale

McBrian är en smakrik öl med både beska och sötma. Denna passar till grytor, fiskrätter, kötträtter samt en del ostar. Rökt mat är också en riktigt god kombination.

Qvänum Mc Brian AleMcBrian Ale görs på korn, olika typer av karamellmalt och humle. Alkoholhalten ligger på 6,5%. Ett smart knep är att möta upp alkoholen i glaset med samma alkohol i maten. Därför serverades det en mustig gryta med öl till detta.

» McBrian Ale (nr 89853) 40,80:-

Själva ölen tyckte vi passar bra till mat med mjuka smaker. Själva smaken är söt med låg beska. Den kan vara knepig om man har svårt för den här typen av öl – som smakpanelen uttryckte det ”den kräver sin öldrickare”. Den var mycket bra till den här grytan, men även ölen Jonsson Ale passade bra till den här maträtten.

Vad är märgben?

Den här grytan är enkel att göra. Till denna får nötbog och märgben koka i öl. Märg går att få tag i i välsorterade matbutiker. Oftast säljs den fryst som runda bitar på ett par centimeter. Märgben består ungefär till 85% av fett, resten är i huvudsak bindvävnad och vatten. I en gryta tillför det alltså både fett och god smak. Det blir verkligen skillnad när man använder märgben.
Men nu finns inte längre någon anledning att kasta bort detta så aromrika fett.

recept på mustig gryta med nötbog

Det här receptet är anpassat till lite mindre portioner eftersom vi åt fyra olika maträtter till ölprovningen. Servera därför förslagsvis med lite bröd till eller öka på mängden. Hela vår provning med öl från Qvänum Mat & Malt kan du läsa om här.

Till den här rätten fick jag även för mig att kryddtagetes smakmässigt skulle passa. I receptet finns inte det med, men dekorera gärna med några gröna blad av kryddtagetes om du lagar rätten under sommarhalvåret – det blev riktigt gott.

Mustig köttgryta med öl

För: 4 personer

Mustig köttgryta med öl

1 kg nötbog
2 gula lökar
1 paket bacon
1 grön paprika
33 cl öl
2 dl vatten
2 msk hickorysås
2 bitar märgben
3 morötter
1 kruka timjan
salt, pappar

1. Ansa nötbogen från segt fett och skär till mindre bitar. Hetta upp en kastrull med smör och ha ner kött och hackad lök. Bryn köttet tunt om och ha sedan ner strimlat bacon och hackad paprika. När det fått färg, slå på öl, vatten och hickorysås. Lägg sedan i märgbenen.

2. Tärna morötterna och ha ner. Repa i timjan och salta och peppra. Låt puttra på svag värme under lock i minst 5 timmar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.