Mustig köttgryta med oliver, russin och couscous

Värmande och god gryta till middag

Med tanke på att min första kokbok var en bok med 50 recept på grytor är det kanske inte helt oväntat att jag älskar grytor och lagar det ganska ofta. Jag lagar framför allt grytor under hösten, vintern och förvåren när man vill ha något gott och värmande som kan förberedas och lagas mycket av till flera middagar. I min värld är grytor något av det bästa som finns eftersom det gör middagbestyren enklare. Med tanke på dagens elpriser är också mat som kan lagas för flera personer bra för plånboken. Då kan man nämligen värma maten hastigt i mikron istället för att behöva brassa på spisen eller ugnen igen för att laga en ny måltid.

Med smaker från Mellanöstern

Detta recept på mustig köttgryta med oliver, russin och couscous ger en värmande, smakrik och god gryta som passar perfekt att svänga ihop till middag. Den är het klart inspirerad av mellanöstern-köket då den innehåller både spiskummin, kanel och russin. I den har jag också en deciliter koncentrerad äppeljuice – du vet sån man köper på en liten tetra och späder med vatten till äppeljuice. Vill man ha den ännu mer mellanöstern-inspirerad kan man byta äppeljuicen mot granatäppeljuice.

För ovanlighetens skull steker jag varken löken eller grönsakerna som ska vara i grytan – baka köttet. En bra sak att tänka på när man steker kött är att salta under stekningen men att dra över svartpeppar precis på slutet. Annars kan pepparn bli bitter i stekpannan. Jag steker på väldigt hög värme för att bara få yta, men man får vara på sin vakt så att köttet inte bränns. Vill du ha en helt glutenfri middagsrätt kan du byta couscousen mot exempelvis ris eller quinoa, men i övrigt är rätten både helt glutenfri och laktosfri.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig köttgryta med oliver, russin och couscous

Mustig köttgryta med oliver, russin och couscous

För: 6 personer

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
4 morötter
1 röd paprika
3 stjälkar blekselleri
1,5 dl urkärnade halkidikioliver
salt, svartpeppar
1 kg nötkött, ex nötstek, fransyska eller högrev
smör + olja att steka i
1 msk majsstärkelse
7 dl kallt vatten
1 dl koncentrerad äppeljuice
0,5 dl olivolja
0,5 tsk malen spiskummin
1 krm malen kanel
2 tsk chiliflakes
1 krm rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 dl russin

Tillbehör:

4 dl couscous

  • Skala och grovhacka den gula löken. Skala och skiva vitlöken. Tvätta morötterna och skala dem om de är jordiga. Skär morötterna till stora bitar. Kärna ur och skär paprikan till bitar. Skiva bleksellerin. Ha ner allt i grytan tillsammans med oliverna. Salta och peppra.
  • Ansa köttet från hinnor och skär det till stora kuber på cirka 3–5 cm. Bryn köttet i omgångar i en het stekpanna i smör och olja. Salta under stekningen och peppra precis innan du lägger över köttet till grytan.
  • Rör ut majsstärkelsen i det kalla vattnet. Slå på vattnet, koncentrerad äppeljuice och olivolja. Pudra över spiskummin, kanel, chiliflakes och rökt paprikapulver. Smula över oregano och lägg i russinen. Rör om sätt på locket. Kör slökokaren på det höga läget i 4 timmar eller låt det puttra i vanlig gryta på spisen i 1,5–2 timmar.
  • Servera med couscous, kokt potatis eller ris.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.