Mustig köttgryta med potatismos

Klassisk gryta med högrev

Finns det något godare än en mustig köttgryta med potatismos att värma sig med under kalla januari? Jag har i alla fall svårt att tänka mig det. Gryta är smidig och lättlagad mat som enkelt kan lagas till många och som blir godare ju längre den får stå. Nu talar jag inte bara om hur länge man låter den puttra på spisen, utan också om hur många dagar man låter den stå och götta till dig. Vi vet ju alla hur mycket godare det är med rester. Oftast nästan godare än när man åt det första dagen.

Madeleine LandleyDenna köttgryta är hur som helst rätt klassisk. Den innehåller inte en massa konstiga ingredienser utan klassiska smaker som lök och rödvin, paprika, champinjoner, morötter och selleri. Jag tycker att persilja är den perfekta örten till en gryta, ja förutom oregano och timjan förstås, därför har jag också i en bunt persilja. Både kruspersilja och bladpersilja funkar bra – man tar det man har eller får tag i.

Vardagsmat och söndagsmiddag

Till det hela serverar jag ett krämig potatismos. Potatismos gör man med mjölig potatis – det måste vara mjölig potatis i ett mos, annars får man klister eftersom fast potatis innehåller mer vatten (om man inte testar min smarta metod för att göra potatismos med fast potatis, förstås). Förutom den självklara ingrediensen i ett potatismos har jag också i mjölk samt samt potatismosets bästa vän nummer ett; lökpulver. Lökpulver i moset är fenomenalt gott. Det är också en av de inte så hemliga ingredienserna i sour cream and onion-chips som gör dem så himla goda.

Hur som helst – åter till saken… För ett rackarns krämigt mos kan man byta mjölken mot grädde eller köra hälften hälften. Å andra sidan har potatisen så mycket stärkelse att det funkar utmärkt med vanlig lättmjölk. Så gör jag mitt mos.

Om du vill laga grytan i en tryckkokare

Mustig köttgryta med potatismos kan man också laga i en tryckkokare. Hur vet jag det? För jag har provat så klart! Vi har både en tryckkokare hemma och på landet. En tryckkokare är så användbart när man kommit på i sista minuten att man vill laga en härlig gryta med mört och sönderfallande kött. Vill du göra grytan i en tryckkokare behöver du bara köra den i 45 minuter. Då har du ner hela alltet, startar tryckkokaren och sedan är det klart. Moset får du naturligtvis göra i en vanlig kastrull.

Gör du köttgrytan på spisen i vanlig kastrull enligt receptet nedan bör grytan gå i cirka 2 timmar. Det gör inget om den går längre. Jag brukar också rekommendera att man kollar lite hur grytan är efter utsatt tid. Det kan ju nämligen variera på hur mycket eller lite den har kokat. Jag tycker att lite småbubbel i grytan utan att stormkoka är perfekt.

Och du, har du inte fått tag i högrev går det lika bra med andra styckningsdetaljer. Välj i så fall en köttdetalj med kraftigare muskelfibrer än en detalj med tunnare. Sånt kött blir nämligen allra bäst när det får lite tid i grytan. Några tips? Både bog, bringa, rulle, ytterlår och fransyska går prima i en gryta. Eller varför inte klassikern som säljs i butik som ”grytbitar”?

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig köttgryta med potatismos

Mustig köttgryta med potatismos

För: 6 personer

Mustig köttgryta med högrev

800g högrev
2 dl rödvin
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd chilifrukt
400g champinjoner
4 morötter
4 stjälkar blekselleri
8 dl vatten
salt, peppar
äppelcidervinäger
några kvistar färsk persilja

Potatismos:

1,2 kg potatis
1-1,5 dl mjölk
salt, peppar, lökpulver

  • Ansa högreven från eventuellt segt och senor och skär den till bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Ös över i en gryta. Slå i rödvinet i pannan och låt det puttra i en minut. Ös över skyn i grytan.
  • Hacka löken bryn den i stekpannan. Ös över i grytan tillsammans med finhackad vitlök.
  • Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Stek i en torr panna och ha ner en klick smör på slutet när de börjar torka till. Ös över i grytan.
  • Kärna ur och hacka paprikan. Strimla chilifrukten. Gnugga morötterna rena och skiva dem samt bleksellerin. Ha ner allt i grytan tillsammans med vatten samt salt och peppar. Låt grytan puttra i cirka 1,5 timme på medeltemperatur.
  • Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten och rör ner i grytan. Låt gå ytterligare 30 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt mer salt och peppar.
  • Skala och skär potatisen till mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten i cirka 10 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i mjölk – ta lite i taget tills moset fått lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och lökpulver.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.