Njurtapp i Crock Pot

Recept på njurtapp

Njurtapp? Vad är det? Kanske har du hört talas om Onglet? Det är faktiskt samma sak. Kärt barn har många namn, och njurtapp måste ändå vara världens mest osexiga namn på ett riktigt kanonkött. Många har fått för sig att filén är det finaste man kan hitta bland styckningsdetaljerna, och visst är det fint, men det finns precis lika fina delar som blir kanon bara man tillagar dem rätt.

Njurtapp i Crock Pot

Njurtapp, slaktarbiff, Hanger Steak, Butcher Steak eller Onglet som den också kallas, sitter mitt i bröstkorgen på djuret. Den håller ihop ett antal organ, får jobba hårt och är därför mycket smakrik. Till skillnad från de flesta andra styckningsdetaljerna som det finns två av, finns endast en njurtapp per djur. Anledningen till att den även kallas slaktarbiff är för att slaktaren ofta behöll denna fina bit för sig själv.

Enkel mat i slökokare

Den här rätten passar bra på hösten när man varit ute i kogen och fyllt korgen med svamp. Enligt receptet nedan lagas den i slökokare, dock går det precis lika bra i kastrull på spisen eller i ugn. Dra av lite på tiden och se till att hålla nere temperaturen så blir det bra. Ju längre den står, ju mörare och godare blir den.

Mustig skogsbärs-onglét med kantareller, aprikoser och rotselleripuré

För: 6-8 personer
Tid: 7-9 timmar i slökokare
Temperatur: Hög

Mustig skogsbärs-onglét med kantareller, aprikoser och rotselleripuré

Mustig skogsbärs-onglét:

1-1,3 kg njurtapp
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 dl vitt vin
2 dl skogsbärssaft
200g stekta kantareller
3 morötter
2 stänger blekselleri
100g fänkål
1 kruka timjan
salt, peppar
100g torkade aprikoser

Rotselleripuré:

300g rotselleri
4 stora potatisar
1 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
1/2 dl kapris
salt, peppar

1. Hetta upp en panna med smör och ha ner njurtappen hel. Bryn köttet runt om och salta och peppra. Halvera vitökarna och hacka löken. Ha ner löken i runt om panna och låt den mjukna.

2. Stek kantarellerna till vätskan försvunnit. Klicka i smör och smaka av med salt och peppar.

3. Slå i vin och saft i slökokaren och ha ner köttet och lök. Skiva upp morötter, selleri och fänkål. Ha ner allt i slökokaren och klipp i en kruka timjan. Salta och peppra och ställ sedan på högsta läget i 7-9 timmar. När grytan har kokat klart, lossa fettet från njurtappen och trasa köttet med en gaffel.

4. Skala och dela rotselleri och potatis till mindre bitar. Koka upp saltat vatten och koka rotsakerna mjuka – cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet, häll ner creme fraiche och vinäger. Kör till en slät smet med mixerstav och ha sedan i kaprisen. Värm på kastrullen igen.

Rekommenderat vin till: Mauro Primitivo (32364) 67:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.