Mustig ragu med högrev och pasta

Gryta till helg och vardag

Mustig ragu med högrev och pasta är något du bara måste prova! Ordet ragu syftar på en typ av stuvning eller gryta med bitar av kött, fågel, viltkött eller fisk. I ragun har man också i exempelvis potatis, lök och svamp. En köttfärssås till pasta är exempelvis en typ av ragu. Nu ska vi inte snurra in oss på tekniska termer för mycket. Vi kan nämligen också säga att detta är en god och mustig köttgryta som serveras med pasta till.

Vin till ragu med pasta

Om man ska servera denna maträtt till helgmiddagen eller till veckans middag får du bestämma själv, den passar nämligen precis lika bra till båda. Ska den dock serveras till helgen är det nästan obligatoriskt med ett glas rödvin till. Tips på det hittar du under receptet.

I slutet av förra året var jag i Spanien och besökte producenten som gör detta vin. Det var en underbar och intensiv resa där vi bodde i Barcelona under två dagar, provade flera olika viner och åt massor av god mat. Vi åkte också runt och kollade på vingårdar och vinerier runt Priorat och Penedes.

Helt apropå, fick jag under denna resa veta bakgrunden till varför det är vanligt med cypresser runt om gårdarna – du vet såna där smala, granliknande träd. En cypress betydde nämligen för att man kunde få vatten, två cypresser att man får mat, och tre cypresser att man man får husrum.

Campos de Luz

Det här vinet kommer från ett område som heter Cariñena, vilket är ett av Spaniens äldsta skyddade ursprungsbeteckningar (DO). Grenache, eller garnacha som den kallas i Spanien, är den mest odlade rödvinsdruvan i området, och således den druva man gör detta vin på. Vingården, Bodegas Esteban Martín, är familjeägd sedan flera generationer tillbaka och har mestadels äldre stockar av garnacha på sina ägor. Vinet lagras inte på ekfat utan endast på rostfria ståltankar. Smaken är bärig med inslag av körsbär, skogshallon, lingon och lakrits.

Är du sugen på en vinresa till Spanien? Nedan hittar du lite bilder från vår resa. Längre ner hittar du förstås receptet samt länk till vinet hos Systembolaget.

Mustig ragu med högrev och pasta

För: 6 personer

Mustig ragu med högrev och pasta

600g högrev
1 paket bacon
1 stor gul lök
300g små färska champinjoner
1 morot
2 vitlöksklyftor
0,5 dl tomatpuré
1 msk chipotlepasta
1 dl kapris
1 tsk torkad timjan
6 dl rödvin
1 dl vatten
0,5 dl redning
1 stort knippe färsk persilja
salt, svartpeppar

Tillbehör:

valfri pasta för 6 personer
saltrostade frön

1. Ansa högreven från segt fett och hinnor. Skär till lagom stora bitar och bryn sedan lite i taget i en het panna med tillsammans smör. Ös över köttet vartefter i en kall gryta. Krydda köttet med salt, peppar och lökpulver under stekningen. Slå i lite vin efter varje stekvända, låt det puttra upp och slå av det i pannan så får du en fin köttfond.

2. Hacka gul lök, bacon och champinjoner. Stek allt så det får yta och ös över i grytan.

3. Ställ grytan på en platta och värm upp den. Krydda ordentligt med salt och svartpeppar. Hacka morot och vitlök och ha ner i grytan. Rör i tomatpuré, chipotlepasta, kapris, smula i timjan och slå sedan på resten av vinet. Rör i redningen samt hackad persilja och låt allt koka upp. Dra ner temperaturen och låt det sedan småputtra i 2 timmar under lock. Smaka upp med mer salt och peppar, om det behövs. Servera med pasta och saltrostade frön.

Rekommenderat vin till: Campos de Luz Garnacha (2718) 57:-

Bilder från Barcelona 2016

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.