Mustig ragu med köttfärs, kirskål och italienska smaker

Pasta med kirskål

Dras du också fortfarande med de där envisa kirskålen? Det gör i alla fall jag. Jag har inte bara kirskål i gräsmattan utan faktiskt lite överallt. Envist vill de ploppa upp oavsett vad man försöker odla. Det gör å andra sidan inte så mycket. Grästrimmern får råda bot på de värsta, och resten äter jag upp. Sedan jag köpte landställe har kirskål blivit ett allt vanligare inslag i min matlagning. Istället för att köpa gröna bladgrönsaker använder jag istället kirskål från tomten.

KirskålKirskål är som sagt en växt där blommorna påminner om hundkex. Bladen däremot har en annan uppbyggnad. Smaken är lite svartvinbärsaktig och påminner lite om persilja. Själva texturen och tuggigheten på bladen påminner mer om grönkål än sallad. De är alltså lite kraftigare. Här kan du läsa mer om kirskål och lära dig hur du skiljer på dem från andra växter.
 
Detta recept på mustig ragu med köttfärs, kirskål och italienska smaker är ett smart sätt att ta tillvara på ogräset i gräsmattan, samtidigt som ragun blir mustig och innehållsrik. Har du inga kirskål att tillgå? Lugn! Kirskålen kan du byta mot en påse babyspenat eller rucola.

Typisk fredagsmat och söndagsmiddag

Det här är ett typiskt fredagsrecept som passar att servera tillsammans med ett rustikt bröd som man bryter bitar av till, parmesanost samt ett gott rödvin – gärna ett från Italien. Eller varför inte svänga ihop denna ragu till söndagsmiddagen? Jag serverar grytan till pasta men den går naturligtvis att variera med ris eller kokt potatis. Ragun blir härligt smakrik tack vare ansjovis och kapris. Glöm förresten inte att spana in tipsen i receptet där du får uppslag till hur du tar tillvara på spadet från de gröna oliverna samt oljan från soltorkade tomater. Fiffigt när inget behöver kastas!

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Mustig ragu med köttfärs, kirskål och italienska smaker

Ragu med köttfärs, kirskål och italienska smaker

För: 4 personer

500g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk grillade kronärtskockor (ca 130g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
1 burk ansjovis (125g)
0,5 dl kapris
30g kirskål (kan bytas mot libbsticka, babyspenat eller rucola)
1 morot
500g krossade tomater (1 tetra)
1 dl vatten eller spadet från gröna oliver
0,5 dl olivolja eller oljan från soltorkade tomater
salt, svartpeppar

Övrigt:

400g pasta, ex fiocchi
riven parmesanost

  • Ha ner köttfärsen i en stekpanna och stek så den får yta. Ha ner hackad lök med färsen och låt den mjukna, ha sedan i finhackad vitlök som får ligga med en minut.
  • Skär kronärtskockorna till lite mindre bitar och skär de soltorkade tomaterna till strimlor. Fördela i ansjovis, kapris, kronärtskockor och soltorkade tomater i pannan.
  • Strimla bladen på kirskålen men skippa stjälkarna. Riv moroten på ett rivjärn. Ha ner i pannan. Låt allt stekas några minuter och slå sedan på krossade tomater. Slå på vatten och rör i olja. Låt puttra ihop i cirka 10 minuter medan pastan kokas. Servera med riven parmesanost.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.