Mustig restgryta

Ta tillvara på de rester som blir över från veckans middagar. Många kastar matresterna helt i onödan eftersom de ofta ställs in i kylen och glöms bort. Men ge dem istället nytt liv genom att adderar något och göra dem till nya rätter.

Hur vet man om maten är okej?

Precis på samma vis kastar också folk mat i onödan trots att den är helt användbar. Anledningen till det är för att de inte vet hur man tolkar ett bäst föredatum. Det finns två typer av datummärkning på råvaror; bäst före och sista förbrukningsdag. De båda finns för att man som konsument ska få en uppfattning om livsmedlets hållbarhet.

Hållbarhet på en vara beror på flera faktorer, som hur produkten är tillverkad, av vad samt hur den förpackats och förvarats. Exempelvis mjölk är i många fall helt utmärkt att använda trots att den passerat sitt bäst föredatum. Sättet att ta reda på det är genom att lukta och smaka på den.

Bäst före-dag

Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter utsatt datum, om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det här är en rekommendation från tillverkaren, men ofta kan man äta råvaran flera dagar efteråt om det förvarats rätt.

Sista förbrukningsdag

Sista förbrukningsdagen är den sista dag som ett livsmedel beräknas kunna förbrukas om det har förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. En vara får inte säljas efter att sista förbrukningsdag har passerat. Märkningen används på produkter som är extra känsliga, exempelvis butikspackad köttfärs, rå fisk och fågel samt råvaror som tappar funktion, exempelvis bakpulver.

Läs gärna mer hos Livsmedelsverket och på Släng inte maten.

Släng inte maten

Efter resan till Cuba jag gjorde i början av året påminns jag ständigt över vilket slöseri som förekommer inom västvärlden, både när det kommer till mat och andra resurser. På Cuba ransoneras maten och man byter med varandra för att få det att gå ihop. Man skulle aldrig få för sig att kasta en råvara bara för att den passerat sitt bäst föredatum! Det är både respektlös, ignorant och korkat att göra på det viset, och det gör mig förbannad när folk skryter och nästan verkar lite malliga och viktiga över att de minsann inte äter något som ”gått ut”. Det enda de gör är att skryta om sin okunnighet.

Ny mat av resterna

På tal om att ta tillvara på resterna, under veckan som gått hade jag lagat en köttfärssoppa och en rätt med korv och linssallad. Detta resulterade i att det fanns kvar rester av både det ena och det andra. Eftersom jag tycker att det roligare att uppfinna en ny rätt av resterna än att äta dem en gång till på samma vis (även om de är så mycket godare dagen efter), så fick det bli en mustig restgryta av det som fanns kvar. Här kommer det receptet, omskrivet som en helt ny rätt.

Mustig gryta på veckans rester

För: 4 personer

Mustig restgryta

1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl gula/röda linser
2 msk smör
1 gul lök
500g köttfärs
2 vitlöksklyftor
4 stora morötter
2 stänger stjälkselleri
1 broccolihuvud
2 dl kikärtor
2 msk färskklippta örter
2 dl mellangrädde
1 msk redning
salt, peppar, chilipulver

1. Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en kastrull. Ha ner linserna och låt puttra på svag värme i 10 minuter.

2. Smält smör i en stor panna och ha ner grovhackad lök. Låt löken mjukna och stjälp sedan i köttfärs och pressa i vitlök. Fräs under omrörning till köttfärsen är genomstekt och ös sedan ner i grytan tillsammans med linserna.

3. Skiva morot, selleri och dela broccolin till mindre träd. Ha ner grönsakerna samt kikärtor i grytan. Klipp i örter och krydda. Låt allt puttra på mediumvärme ca 10 minuter, rör sedan ner grädde och redning. Låt puttra ytterligare 5 minuter och servera sedan med rustikt bröd.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.