Godaste kycklinggrytan med tomat

Man får vad man betalar för

Vi uppmanas ständigt att betala mer för maten. Man får ju det man betalar för. Själv brukar jag säga exakt detsamma om grafisk formgivning – vill du inte betala för det, kan du räkna med att få ett halvdant jobb. Ja, en duktig Grafisk Formgivare vet sitt värde och har kunskaperna som behövs. Många tror att formgivnig handlar om att göra något snyggt, men hur snyggt man tycker något är, har bara med personlig smak att göra – inget annat.

En bra formgivning däremot baseras på fakta, tester och psykologi. Det finns en bakgrund till varför textrader har ett visst antal tecken, varför vissa element görs större eller mindre, eller varför något placeras till höger respektive vänster. Likaså är färger nära förknippat med känslor. Bara för att man exempelvis inte gillar en färg finns det psykologiska orsaker till varför den är bra – och förstås dålig. En duktig formgivare bör ha koll på dessa saker.

Mustig tomat- och kycklinggryta

Kung Markatta Burktomater

Gott och enkelt recept med kyckling

Men i vanlig ordning har jag helt kommit ifrån ämnet. För vi pratade ju egentligen om mat… Jag betalar gärna mer för maten, för ju mindre tillsatser, färgämnen och smakförhöjare, ju gladare blir jag. Och det tror jag att min kropp blir också. För ett högre pris är det precis det man får. Visst må det vara så att det inte hunnit testas tillräckligt på dagens tillsatser, men jag kan tycka att det säger sig själv – ju naturligare, ju bättre.

Har du koll på innehållet?

Det som får mig att tappa hakan mellan varven är hur dålig koll en del har på innehållsdeklarationer. Jämför exempelvis ett billigare märke och ett dyrare av samma produkt – exempelvis kokosmjölk, glass eller keso. De dyrare kostar några kronor extra och har färre ingredienser – ingredienser som är helt onödiga i mitt tycke. Självklart kan du få ner priset om du fyller ut en produkt med billigare tillatser…

Kan man äta morotsblast?

Här är en rätt som kom att bli en riktig favorit. Basen består av Kung Markattas goda tomater på burk – krossade samt fina små cocktailtomater. Proteinet kommer från min favoritdetalj på kycklingen, nämligen kycklinglår. De är otroligt prisvärda och har ett saftigt kött tack vare att köttet sitter runt ett ben. Det är alltså inte så torrt kycklingfilén. Ska vi vara politiskt korrekta ska förstås inget heller gå till spillo. Därför åker också blasten från morötterna ner i grytan. Då blir den fylligare, får ännu mer smak och härlig färg. Här kan du läsa mer om ätbar blast.

Linser och frön gör magen glad

Vill man ha mer kolhydrater passar ris bra till. Jag äter dock långsamma sådana och serverar istället en god mix av två sorters linser och frön. Mättande, gott och ett perfekt alternativ när man äter Gi eller helt enkelt föredrar långsamma kolhydrater och bra fibrer.

Godaste kycklinggrytan med tomat

Mustig tomat- och kycklinggryta

För: 4 personer

Kycklinggryta med tomat:

1 kg kycklinglår
1 gul lök
300g färska champinjoner
3 stänger stjälkselleri
3 morötter + blast
1 grön paprika
75g haricots verts
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400g)
1 burk cocktailtomater (400g)
2 msk äppelcidervinäger
1 nypa socker
salt, peppar, chiliflagor, oregano

Linser:

1 dl torkade, gröna linser
1 torkade, svarta belugalinser
0,5 dl svarta sesamfrön
salt

1. Tina kycklinglåren och dra sedan av skinnet. Smält smör i en panna med höga kanter och lägg i kycklingfiléerna. Bryn kycklingen runt om så att den får yta. Ha ner hackad lök samt champinjoner och låt det fräsa till löken mjuknat.

2. Skiva selleri och morötter. Hacka morötternas blast om de har sådan. Kärna ur och hacka paprikan. Halvera haricots verts och finhacka vitlök. Lägg ner allt i pannan tillsammans med krossade tomater och cocktailtomater. Rör om och blanda ner vinäger, socker och kryddor. Låt puttra i cirka 15–20 minuter.

3. Koka upp saltat vatten. När vattnet kokat upp, dra ner temperaturen så att det bara sjuder och ha ner de gröna linserna. Låt sjuda i 5 minuter och ha sedan ner de svarta linserna. Sjud ytterligare 15–20 minuter. Slå av vattnet och blanda ner sesamfröna. Smaka av med salt.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.