Mustig vegogryta med vegetarisk färs

Inspiration för den som vill äta köttfritt emellanåt

Det finns ett väldigt enkelt sätt att variera vardagsmaten på och göra den vegetarisk. Hemligheten heter vegetarisk färs. Beroende på vilken sorts färs man väljer kan rätten bli allt ifrån lakto-vegetarisk, ovo-vegetarisk eller helt vegetarisk/vegansk. Idag finns det många leverantörer som har vegetarisk färs. Exempelvis Quorn, Pease och Kung Markatta, bara för att nämna några.

Madeleine Landley

Enkel vego-mat

Eftersom detta recept på mustig vegogryta med vegetarisk färs kan göras både med och utan kött passar det den som är Flexitarian. Alltså äter kött ibland. En Flexitarian, eller Stockholmsvegetarian, som det ibland också kallas, äter alltså mestadels vegetariskt men ibland kött. Av den orsaken har jag byggt upp receptkategorin Flexitarian på det viset så att recepten alltid med enkla medel kan göras både med kött eller utan kött. I detta recept kan man således byta vegofärsen mot vanlig köttfärs om man vill ha kött i maten.

För egen del skulle jag säga att jag äter mestadels kött men vegetariskt emellanåt. Idag faller det sig så naturligt att laga vego att jag inte ens funderar vidare över huruvida maten är vegetarisk eller inte. I stort sett all den vegetariska mat jag lagar innehåller ägg eller mejeri. Jag tycker alldeles för mycket om dessa produkter för att utesluta dem. Jag äter faktiskt heller inte vegetariskt av någon annan anledning än för att jag tycker det är gott. Väljer du en äggfri och mejerifri färs till denna rätt blir receptet helt veganskt. Då måste du dock också byta till mjölkfritt margarin eller olja att steka i.

» Här hittar du fler goda vegorecept

Mustig vegogryta med vegetarisk färs

För: 4-6 personer

Mustig vegogryta med vegetarisk färs

300g vegetarisk färs (se exempel ovan)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
3 stjälkar blekselleri
100g grönkål
1,5 dl paprikasallad (ca 1/2 burk)
2 dl rödvin
400g plommontomater på burk
0,5 tsk vardera; spiskummin, malen koriander, rökt paprikapulver
salt, peppar
400g kikärtor (1 burk/tetra)

Tillbehör:

3 dl jasminris
saltrostade frön

  • Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner den frysta quorn färsen. Stek under omrörning på ganska hög värme så den får färg. Ös över i en skål.
  • Hacka gul lök och låt den mjukna i en klick smör på medelvärme i stekpannan. Finhacka vitlöken och ha ner i pannan. Halvera och skiva moroten. Skiva bleksellerin. Ha ner i pannan och stek några minuter på medelvärme.
  • Ansa bort träiga kvistar från grönkålen och skär bladen till mindre bitar. Ha ner grönkålen i pannan och låt den mjukna och bli riktigt grön.
  • Ha ner paprikasallad, plommontomater och den stekta färsen. Slå på rödvin och ha i kryddor. Låt puttra ihop några minuter. Skölj kikärtorna och ha ner i pannan. Låt allt puttra ytterligare 2 minuter och servera sedan med kokt ris och saltrostade frön.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.