Pizza med surdeg
Pizza, där man gör pizzadegen av surdeg, är så mycket godare och mer smakrik än en vanlig deg av jäst. Idag bakar jag all min pizza med surdeg, utom med vissa undantag då jag hastigt och lustigt kommer på att vi ska äta pizza på kvällen och jag behöver sätta en deg snabbt. I de fallen använder jag lite torrjäst i degen för att få den klar på två timmar. När man bakar med surdeg behöver degen däremot få jäsa i godan ro. Jag brukar sätta degen på morgonen och låta den jäsa fram till på kvällen. Mot slutet sätter jag den lite varmare så att den verkligen jäser upp ordentligt.
Frasig pizza på baksten
Denna surdegspizza med kyckling och salami gräddar jag på en baksten. Är det fint väder, då kör vi pizzan på bakstenen ute på grillen. Annars får det bli inne i ugnen i köket. Vill du testa att grilla din surdegspizza, och variera toppingen kan du testa detta recept på grillad surdegspizza med salami, paprika och champinjoner.
Vill du variera pizzans topping är ett gott tips att byta ut salamin eller kycklingen mot tonfisk i olja på burk. Det blir precis lika gott, om du frågar mig. Frågar du min sambo är all tonfisk bannlyst från pizzan… Ja, smaken är som baken, och då är det tur att man kan göra halva pizzan som man själv vill.
Surdegspizza med kyckling och salami
Pizzadeg:
75g bubblande surdegsgrund av vete
10g olivolja
130g vatten
250g vetemjöl
5g flingsalt
Tomatsås:
300g krossade tomater
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar
Fyllning:
2 kycklingfiléer
6 färska champinjoner
250g mozzarella (2 pkt)
2 tomater
1/2 röd paprika
1/2 rödlök
3–4 dl riven ost
120g påläggssalami
40g rucola
- Mät upp surdegsgrund, olivolja, vatten och vetemjöl i bunken till en hushållsassistent. Kör degen i 10 minuter i hushållsassistenten. Ha i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Olja bunken, lägg tillbaka degen och täck med ett lock eller plastfolie. Låt jäsa på en varm plats (ca 23–25°C) i ett halvt dygn. På en svalare plats (ca 17–20°C) kan degen behöva jäsa i ett dygn.
- Ha ner krossade tomater, olivolja, pressad vitlök och oregano i en mixerskål. Kör såsen slätt och smaka av med salt och peppar.
- Använder en du baksten, värm bakstenen långsamt till i ugnen på 250°C på över- och undervärme.
- Hetta upp en panna med smör och pressad vitlök. Ha i kycklingfiléerna hela och genomstek dem tillsammans med salt och peppar. Låt svalna en aning och trasa sedan sönder filéerna till remsor med hjälp av en gaffel. Skiva upp champinjoner, mozzarella och tomater. Skär paprika och rödlök till tunna klyftor.
- Mjöla en bänk, gärna av marmor, och kavla ut pizzadegen, eller platta ut den för hand. Se till att degen inte sitter fast i bänken och att den har mjöl under sig.
- Skeda på tomatsåsen och bre ut den i cirklande rörelser. Fördela ut champinjoner, lök, paprika, tomat, kyckling, salami och mozzarella. Strössla ut ost ovanpå. Lägg på toppingen snabbt. Ligger degen för länge kan såsen fukta igenom och göra det svårt att att lossa degen utan att den korvar sig.
- Sprid lite mjöl på pizzaspaden och lossa pizzan. Lägg in den på bakstenen och stäng luckan fort. Baka i cirka 8–10 minuter. Toppa med rucola och ringla gärna över en extra virgin olivolja och dra några drag på pepparkvarnen.
Red 2021-08-01: Det här receptet gjordes ursprungligen med färdig surdeg på burk som man köpte. Idag, när jag bakar med riktig surdeg, gör jag den istället på detta vis – med riktig surdeg. Alltså har jag uppdaterat receptet. Surdeg på burk är faktiskt inget jag skulle köpa idag.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Gjorde exakt efter receptet och degen blev rinnig, omöjlig att kavla. Den blev en sås att lägga på plåten. Det måste var någon fel på mängden mjöl/vatten.
Trist när man köpt pålägg för flera hundra kronor och receptet som publiceras inte är korrekt.
Hej Viktor.
Blir degen för lös har man bara i mer mjöl.
Mvh
Madeleine