Nässelsoppa med kokosmjölk

Recept med ogräs

Nässlor går att skörda och äta så länge de finns – från det att de dyker upp i diken och rabatter på vårkanten, fram till första frosten hösten. Det är alltså en myt att nässlor bara går att äta på våren. Anledningen till att folk äter som mest nässlor på våren beror förstås på nyhetens behag – det är klart man vill äta nässlor när de dyker upp!

På våren tar man de späda skotten från nässlorna, senare under säsongen tar man toppskotten. Vill man ha fina nässlor hela sommaren kan man klippa ner dem så kommer det nya späda nässlor upp. Använd gummihandskar när du plockar dem. Råkar du bli bränd är det bara att gnugga ett krossat groblad mot stället du bränt.

» Här finns fler recept med nässlor

Laga en annorlunda soppa av nässlorna

Nässlor ger god smak åt soppor och gratänger som påminner lite om spenat med en viss svartvinbärston. Sikta in dig på de breda, ljusgröna bladen, de smala och mörkgröna är ofta inte kul att ha att göra med då de blivit träiga och taggiga.

Mixa ihop soppan och servera i glas som en liten shot före maten – då räcker den till fler. Man kan också servera denna nässelsoppa med kokosmjölk som förrätt eller som huvudrätt med en bit rustikt bröd till. Oavsett vilket du väljer blir den en riktig goding tack vare den speciella nässelsmaken i kombination med krämig kokos.

» Här hittar du ännu fler recept med ogräs

Nässelsoppa med kokosmjölk

För: 4 personer

Nässelsoppa med kokosmjölk

1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
70g nässlor
1 msk äppelcidervinäger
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
1 dl kokosmjölk
salt, peppar, socker

1. Snoppa och skölj nässelbladen med gummihandskar på.

2. Smält smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök och sambal oelek. Vänd ner nässelbladen och fräs upp under omrörning ett par minuter.

3. Slå på vatten och låt puttra under lock på mediumvärme i ca 5 minuter.

4. Slå på vispgrädde och kokosmjölk och kör sedan till en slät soppa med mixerstav. Värm på igen och smaka av med salt, peppar, socker och äppelcidervinäger.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.