Många tycker att man på våren ska skörda de små späda och fina nässlorna som kommer upp. Eftersom jag har ett ständigt utbrott av nässlor i mitt kryddland kan jag skörda nässlor året runt. Det är ju faktiskt lika bra att göra något produktivt av de där uslingarna som ska envisas med att poppa upp överallt och förstöra mitt liv.
Glutenfritt och fyllt med järn och antioxidanter
Här är en härligt klorofyllgrön vårsoppa fylld med järn och antioxidanter. Halva mängden består av spenat och andra hälften nässlor. Självklart är den också helt glutenfri så att fler kan njuta av den. Är du vegetarian kan du förstås skippa baconet och istället toppa med rostade pumpafrön, strimlade, soltorkade tomater eller smörstekta krutonger.
När kan man plocka nässlor?
Om du plockar större nässlor utgå från de späda, ljusgröna bladen samt toppblad. De allra största bör man undvika eftersom de smakar höigt och är hårda. Att nässlor bara skulle gå att plocka på våren är ett rykte som förvrängts – nässlor går nämligen att äta så länge de finns att plocka. Dock är de som spädast och finast på våren, vilket också gör att många väljer att äta sina nässlor just då. Här kan du läsa mer om nässlor.
Smarta knep mot giftiga nässlor
Använd med fördel plasthandskar när du hanterar nässlorna. Skulle du mot förmodan ändå bränna dig sägs motgiftet vara att pressa ut lite nässelsaft och dutta mot det brända. Nässlor förlorar också sin brännande effekt när de plockats, så man kan lägga dem i kylen några timmar innan man repar dem. I det här receptet är halva mängden nässlor och andra halvan spenat. Vill man kan man byta ut hela mängden mot antingen det ena eller det andra.
» Fler recept med nässlor hittar du här.
Krämig nässelsoppa med spenat, knaprigt bacon och ägg
Nässelsoppa:
25g smör
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 tsk sambal oelek
100g spenat
100g nässlor
0,5 dl rosé eller vitt vin
1 msk grönsaksfond
2 dl lätt crème fraîche
2,5 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, timjan, oregano
Topping till soppan:
1 paket bacon
2 ägg
1. Ansa nässlorna och ta bort alla kvistar så att du bara få bladen kvar – använd med fördel plasthandskar till detta.
2. Smält smör i en kastrull, pressa i vitlök och ha i hackad lök och sambal oelek. Låt mjukna.
3. Ha i spenaten och nässlorna och låt puttra ihop med löken under ett par minuter. Häll på vin samt fond och låt puttra ytterligare ett par minuter.
4. Häll i grädde, crème fraîche och vinäger. Kör soppen med en mixerstav till du har fått en fin och slät soppa. Häll på vatten och maka av med kryddor.
5. Knaperstek baconen och koka äggen. Hacka upp de stekta baconen och halvera äggen. Häll upp i en skål med en ägghalva och lite strödda bacon på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.