Nässelsoppa med kokosmjölk

Klassisk maträtt med nässlor

Till detta recept tycker jag vi börjar med att reda ut en sak; ja, man kan nässlor äta året om. Ja, det är kanske lite knepigt att gräva upp de nedvissnade rackarna ur snön, så jag menar förstås under hela sommarhalvåret. På våren lyxar de allra flesta till sig med en god nässelsoppa. Och har det att höra lite med nyhetens behag och det faktum att nässlorna är fina och späda. Knepet för att ha tillgång till nässlor hela sommaren är att klippa ner dem. Brännässlor är envisa växter så när de klipps ner kommer de tillbaka. De som kommer upp är späda pch fina. Det är också dessa man ska passa på att plocka.

NässlorVi har en liten plätt där det växer kirskål och nässlor ute på landet där vi nu skördar. Tidigare växte varken det ena eller det andra på tomten, så även om det kan tyckas lite märkligt att bli glad över ogräs blev vi det. Planen är förstås nu att hålla ett öga på det hela så det inte sprider sig och tar över hela tomten. Plätten där nässlorna växer ligger under halva dagen i solsken. Detta är perfekt. Man vill nämligen inte plocka nässlor som växer i skuggan eftersom de har en tendens att ta upp kväve ur jorden och omvandla det till nitrit.

Av den orsaken ska man inte plocka nässlorna på kväverika platser som vid gödselstackar, komposthögar och ladugårdar. Undvik också att plocka nässlor som vuxit i skuggan eftersom även dessa kan innehålla mycket nitrater.

» Här hittar du mer information och fler recept med nässlor

Så plockar och repar jag nässlorna

Jag brukar plocka nässlorna med vanliga plasthandskar i vinyl eller såna här trädgårdshandskar med latex. Själva repningen gör jag genom att klippa av bladen precis intill bladet så att stjälken blir kvar. Jag tar bara de fina bladen och ser till att det inte sitter bladlöss på dem. Nässlorna lagar jag ganska direkt eller förvarar i kylen i en zip-påse. De jag inte tänker använda brukar jag hacka och frysa in. Jag tycker att det ger allra godas smak att frysa in örter och ogräs. När man torkar dem förlorar de nämligen lite av sin fina färg och får en höig smak.

Repningen är en ganska trist procedur – lite som att rensa svamp. Då brukar jag och min mamma klippa av hela nässlorna när vi plockar dem och lägga ner i en korg. Sedan sätter vi oss i solen, slår upp varsitt glas vin och sätter oss och klipper bladen och pladdrar. De repade bladen lägger vi i en bunke och det avklippta i en annan.

Vegansk nässelsoppa

Nässelsoppa med kokosmjölkDenna nässelsoppa med kokosmjölk är helt vegansk eftersom den görs med ”mjölk” från kokos. Som fett att steka lök och nässlor i kan man använda olja eller mjölkfritt smör. En del blir galna så fort de läser att det finns palmolja i något, och palmolja förekommer ofta i mjölkfria smör.

Det verkar som att ett stort missförstånd råder kring användningen av palmolja – typ att någon hört att palmolja är dåligt och sedan är viskleken igång… Dock är det ocertifierad palmolja man ska undvika. Den certifierade är det inga problem med. Läs mer här om varför det är viktigt att inte bojkotta palmolja.

Men, för att återgå till receptet så är denna nässelsoppa en härlig liten rätt att mingla med, uppslagen i glas. Ska man servera den som en förrätt eller huvudrätt bör man späda den med mer vatten eftersom den blir lite för tjock för detta. Som aptitretare är den dock lagom krämig och utmärkt att sleva i sig med en sked. Kokosen gör faktiskt inte någon större skillnad på smaken, möjligtvis lite mer ”ostig”. Äter du ägg är ett gott tips att tärna kokt ägg och strössla över soppan. Till denna nässelsoppa med kokosmjölk passar det också utmärkt med ett glas cava till. Tips på detta hittar du under receptet.

» Här hittar du fler goda recept på soppor

Nässelsoppa med kokosmjölk

Nässelsoppa med kokosmjölk

4 glas à 1,5 dl

1 gul lök
2+4 msk olivolja eller mjölkfritt smör
50g repade nässlor
1 dl vitt vin
1 burk kokosmjölk (á 400g)
1 dl vatten
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk persillade
1 krm rökt paprikapulver
salt, peppar

  • Hacka gul lök och låt den mjukna på medelvärme i 2 msk olja i en kastrull.
  • Repa och hacka nässlorna. Ha ner dem i kastrullen och slå på mer olja. När nässlorna mjuknat, slå på vinet och låt det fräsa cirka 2 minuter.
  • Slå på kokosmjölk, äppelcidervinäger och rör i kryddorna. Låt puttra på låg värme i 5 minuter. Späd med vatten och servera soppan i små glas.

Rekommenderat vin till: El Miracle Cava Brut (7700)

Nässelsoppa med kokosmjölk


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.