Nässelsoppa med parmesan

Recept med nässlor

Tjohej! Våren är här och nässlorna likaså. Nu ska du inte gå runt och tro att nässlorna är bättre på våren – för det är de inte. Jag är ledsen att göra dig besviken, men klipper du ner nässlorna under hela sommaren har du precis lika fina nässlor hela säsongen. Späda blir de eftersom de måste växa upp från början om igen. Klipp nässlorna, plocka dem med plasthandskar och njut i allehanda anrättningar. Här kan du läsa mer om nässlor.

NässlorNu finns det också något som kallas för ”nyhetens behag”. Det är också därför så många plockar nässlor på våren och blir smått euforiska över att nässlorna ploppat upp. Det är lite som när ramslöken dyker upp. Fint tycker jag, men att frysa nässlor eller torka dem funkar precis lika fint. Nu ska vi i alla fall ta hand om dessa klorofyllgröna små godingar, och då passar denna goda nässelsoppa med parmesan.

Enkel och lättlagad mingelmat

Nässlorna plockas färska och repas – det vill säga att bladen dras av från stjälkarna. Sedan steker man bladen i smör, mixar dem och blandar med vispgrädde.

Vill man ha lite mer syra i det hela funkar det även fint att byta grädden mot creme fraiche. I grädden behöver man lite syra och därför ska man ha i en skvätt äppelcidervinäger. Jag tycker att lite chilippeppar funkar fint, och gillar man, respektive ogillar hetta har man i mer eller mindre. Tillsammans med vitlöken blir det en härlig nässelsoppa som passar fint att servera i små skålar eller glas som en shot.

» Här hittar du flera goda recept på mat som serveras i glas

Nässelsoppa med parmesan Nässelsoppa med parmesan

För: 6-8 personer som smårätt

Nässelsoppa:

4 msk smör
100g nässlor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 krm chilipeppar
salt, peppar

Topping:

2 dl riven parmesanost

1. Repa bladen från nässlorna och se till att de är helt rena från bladlöss.

2. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner nässlorna. Låt dem fräsa 1-2 minuter.

3. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en kastrull. När löken mjuknat, ha ner finhackad vitlök. Ös över nässlorna och låt allt fräsa ihop.

4. Slå på grädde och vatten. Låt allt koka ihop i cirka 8 minuter. Kör allt till en slät soppa med hjälp av en mixerstav. Ställ tillbaka på plattan och smaka av med äppelcidervinäger, chilipulver, salt och peppar. Servera i små koppar eller glas med riven parmesanost på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.