Torsksuffléer med sötpotatiscreme, snabbsyrad rödbetsallad och rostade blåbär

Annorlunda recept med torsk

Dagens recept står min pappa för. Vi skulle testa ett nytt vin (som man kan läsa om imorgon) och han fick ansvaret för middagen som den här gången blev spännande torsksuffléer. Sötsyrliga, torkade blåbär och snabbsyrad rödbetssallad funkar som en bra piff till den krämiga sötpotatispurén.

Kul helgmat

Jag måste säga att han har lyckats än en gång. Å andra sidan är det alltid lika spännande och gott att prova det han lagar när han har fått gnugga geniknölarna innan. Så här formulerar han det själv, lustig som han är:

”Min fru är ju torsk på fisk, och för att det inte ska bli samma gamla visa varje gång måste man ju skoja till det och göra något mer ädelt – man får ju inte vara något blåbär… =)”

Haha. Här bjuds det på Torsksuffléer med sötpotatiscreme, snabbsyrad rödbetsallad och rostade blåbär aka ”Noaks stubbe”. Fler galna recept av papsen hittar du här.

Sötpotatis

Torsksuffléer

Torsk med sötpotatiscreme, syrlig rödbetsallad och rostade blåbär

För: 4 personer

Torsksuffléer med sötpotatiscreme, snabbsyrad rödbetsallad och rostade blåbär

Rimmade torskfiléer:

4 hela torskfileer (frysta)
4 msk salt
3 msk strösocker
vitpeppar

2 dl blåbär

Syrlig rödbetsallad:

2 stora rödbetor
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk äppelcidervinäger

Sötpotatiscreme:

500g sötpotatis
1 liten palsternacka
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2,5 dl vatten
1 tsk grönsaksfond

Torskfyllning:

140g Kvibille whiskygräddädelost
1,5 msk riven ingefära
1 dl creme fraiche
4 äggulor
2 äggvitor
salt, peppar, oregano

1. Dag 1: Börja ett dygn innan med att rimma torskfileerna. Lägg upp filéerna med skinnsidorna (där det satt en gång i tiden) nedåt. Blanda socker, salt och vitpeppar i en skål, strö ut blandningen jämnt över filéerna. Lägg ihop filéerna två och två med skinnsidorna utåt. Lägg filéerna i en plastpåse i kylskåpet över natten. Kolla på morgonen om det bildats mycket vätska av den tinande torsken, häll i så fall bort det.

2. Dag 2: Häll ut blåbären på en plåt och sätt i ugnen i 100° under 30-45 minuter så de torkar ihop till små russin.

3. Koka rödbetorna lätt i 10-15 minuter. Skala och riv dem sedan i en skål. Slå över vinägern, rör om och ställ svalt fram till servering.

4. Höj ugnstemperaturen till 175°. Skala sötpotatis, palsternacka och vitlök. Dela potatis och palsternacka i mindre bitar, lägg ut det samt vitlöken i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen ca 15-20 minuter.

5. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksfond. Häll över de rostade rotsakerna i kastrullen och mosa lätt. Ha ner riven ingefära och crème fraiche och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

6. Riv ädelosten i en skål och blanda med crème fraichen, ingefära och kryddor. Vispa upp två äggvitor tillsammans med vinäger och vänd sedan ner ostblandningen. Rulla ihop torskfiléerna till ihåliga stubbar, klicka i lite av ostfyllningen i botten, lägg en äggula försiktigt i mitten och sedan fyll upp till kanten med ostfyllning. Sätt aluminiumfolie runt torskstubbarna så att de står stadigt och ställ ner dem i en ugnsfast form. Ställ in i ugn i 200° i 15-20 min.

7. Servera med sötpotatispuré, de snabbsyrade rödbetor och blåbärsrussin.

Rekommenderat vin till: L Chardonnay (nr 5649) – 81:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.