Nöt och frökvadrater med honung

Bästa julgodiset med mindre socker

Julgodis behöver inte vara helt ohälsosamt, man kan ju faktiskt hitta alternativ där sockret exempelvis byts ut mot honung. Gillar man torkad frukt, nötter och frön är dessa fina små julgodisar perfekta – det är faktiskt lite Gi över det hela.

Godis som är Gi och Glutenfritt

Honung får dem att hålla ihop fint, sedan är det bara att mumsa. Dessa är också helt glutenfria och grymma för dem som vill ha en energikick efter träningen. Perfekt för alla jultrötta – och glutenintoleranta magar. Har du egna favoriter när det kommer till frön och nötter? Då är det bara att byta mot dem man föredrar. De här enkla julgodisarna kan vem som helst laga och receptet hittar du nedan.

Julgodis med frukt och nötter med honung

Cirkaa 20 kuber om 1×3 centimeter

Nöt och frökvadrater med honung

1 dl pumpafrön
50g sötmandel
4 msk sesamfrön
2 msk linfrön
1 dl russin
1 dl fikon
0,5 dl rispuffar
3-5 msk honung
1 tsk majsstärkelse

1. Hacka mandlarna slarvigt till lite mindre bitar. Hetta upp en stekpanna och häll ner mandlar, pumpafrön och solrosfrön. Rosta dessa under omrörning i torr panna. Ha ner sesamfrön och linfrön sist (de behöver mindre tid att rostas eftersom de är små). Rosta till fröna börjar knäppa (ca 2-4 minuter).

2. Häll ner de rostade fröna i en skål och vänd ner rispuffar och honung. Skär bort skaftet på fikonen och strimla dessa till breda bitar. Ha ner dessa samt russin i röran. Sikta på lite majsmjöl.

3. Rör ihop allt och tryck ner i små formar eller en stor där kakan sedan skärs till mindre bitar. Allra bäst är att göra dessa i en silikonform då de är enklare att få ur då. Ställ in allt i frysen någon timme. Gör du i en stor fyrkant, ställ in först i frysen och sedan i kylen innan de skärs loss och sedan till mindre kvadrater. Packa med bakplåtspapper och ställ svalt fram till servering.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.