Nötfärsbiffar med parmesanost, äppeltzatziki och ugnsgrönsaker

Enkelt och gott vardagsrecept

Vilka är de populäraste recepten här i Landleys kök? De enkla klassikerna förstås. Jag gillar att ta gamla hederliga recept och sätta knorr på dem. På så vis får man god och enkel mat med en lite festligare twist. Uppenbarligen är det också precis vad de flesta är ute efter – okomplicerade och goda recept som kan sätta guldkant på vardagen.

Något av det enklaste jag vet när det kommer till vardagsmat är pannbiffar. Pannbiffar går att variera på en mängd olika sätt tack vare fyllningar, kryddor och tillbehör. Självklart kan man också variera olika typer av färs för att få annan smak och struktur på biffarna. Biffar av nötfärs är en välbeprövad variant som passar både till grillen och stekpannan. Välj med fördel svensk köttfärs så vet du att djuren inte behandlats med onödig antibiotika och att det inte krävts långa transportsträckor.

Så varierar du middagsmaten

NötfärsbiffarVad ska man då blanda sina köttfärsbiffar med? En av de vanligaste sakerna att späcka biffarna med måste väl ändå vara ost? I detta recept har jag fylld biffarna med parmesanost som är en smakrik och god ost. De flesta river parmesanosten och blandar med färsen, men gör man så känner man ingen riktig skillnad mellan smaken på färsen och osten – hela altet smakar bara parmesanost.

Om man istället tärnar parmesanosten och blandar med färsen får man större bitar av osten och en mer varierad smak. Det är också väldigt gott när man får en större bit av smält, härlig parmesanost.

Till biffarna passar rotsaker som man rostar i ugnen under tiden som den övriga maten lagas. För att addera sötma och syrlighet till maten passar det med äppeltzatziki. Det här är en helt vanlig tzatziki som man blandar med rivet äpple. Jag är inte överdrivet förtjust i den ettriga vitlökssmak som kan ta över i en tzatziki och lämnar hela munnen vitlökssmakande när man ätit upp. Då kan man antingen värma den pressade vitlöken med lite smör i micron under 30 sekunder. Man kan också göra som i detta recept och använda sig av vitlökspulver. Fiffigt va?

» Här hittar du fler enkla vardagsrecept

Nötfärsbiffar med parmesanost, äppeltzatziki och ugnsgrönsaker

För: 4 personer

Nötfärsbiffar med parmesanost, äppeltzatziki och ugnsgrönsaker

Ugnsgrönsaker:

700g småpotatis
4 morötter
1 kg rödbetor
salt, peppar
1/2 kruka timjan

Nötfärsbiffar med parmesanost:

2 ägg
1 dl pankoströbröd
1/2 liten gul lök
100g parmesanost
salt, peppar, oregano
500g nötfärs

Äppeltzatziki:

20 cm gurka
1 rött äpple
5 dl grekisk yoghurt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver

1. Gnugga potatisarna rena och halvera dem. Skala och skär rödbetor till kvartar. Ha ner potatis och rödbetor i en ugnsform, spraya med smör och krydda. Ställ in i 225°C i 20 minuter. Skär morötterna till mindre bitar. Ha ner dem i ugnsformen och ställ in den ytterligare 30 minuter. Riv över färsk timjan innan servering.

2. Vispa upp äggen och blanda med ströbrödet. Låt svälla några minuter. Riv löken och tärna parmesanosten smått. Blanda ner lök och ost i äggblandningen. Krydda ordentligt och blanda sedan med färsen. Forma till biffar och stek dem i smör – gärna i en grillpanna.

3. Riv gurkan på de stora hålen på ett rivjärn. Ha ner gurkrivet i ett durkslag, krama ur så mycket vätska det går. Salta gurkrivet och låt överflödig vätska rinna av i durkslaget under några minuter. Riv äpplet och blanda med gurka och grekisk yoghurt. Smaka av med vitlökspulver, lökpulver och eventuellt mer salt om det behövs.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.