Nötfärsjärpar med ugnsgrönsaker och potatismynt

God och enkel fredagsmat

Dessa nötfärsjärpar med ugnsgrönsaker och potatismynt är perfekt fredagsmat och helgmat. I alla fall om du frågar mig. En av de fina sakerna med denna rätt att att järparna kan förberedas innan – antingen om man formar dem som korvar och förvarar i kylen, eller att man till och med steker på dem. Sedan är det bara att värma på dem när det är dags att äta och servera med tillbehören. Man kan trots allt göra samma sak med ugnsgrönsakerna och potatismynt, men visst är det allra godast när de är nylagade.

Visst är det fint när maten lagas i ugnen?

Denna rätt är väldigt enkel att göra. Den kräver inte särskilt mycket förberedelser och som sagt, gör man järparna i förväg är det bara att skära grönsaker och potatis och lägga in i ugnen. Jag börjar med potatisen och lägger sedan in paprika, lök, tomater, vitlök och oliver. Är inte potatisen helt genomlagad efter utsatt tid är det bara att låta den gå lite längre. Jag serverar denna rätt medhelt vanlig naturell crème fraiche samt färsk koriander. Det blir så gott!

» Här hittar du fler recept på goda fredagsrätter

Nötfärsjärpar med ugnsgrönsaker och potatismynt

Nötfärsjärpar med ugnsgrönsaker och potatismynt

För: 4 personer

Nötfärsjärpar:

0,5 dl ströbröd
1 litet ägg
0,5 tsk grillkrydda
salt, svartpeppar
500g nötfärs
smör att steka i

Ugnsgrönsaker och potatismynt:

600g fast potatis, gärna rödskalig sort
1 röd lök
1 grön paprika
250g babyplommontomater
1 hel vitlök
salt, svartpeppar
1 dl urkärnade kalamataoliver

Tillbehör:

naturell crème fraiche
färsk koriander

  • Sätt ugnen på 200°C varmluft eller 225°C för vanlig ugn. Tvätta potatisarna och skiva dem i halvcentimeter tjocka skivor – behåll skalet. Skär av ändarna, halvera löken och skär den till smala på klyftor mellan rot och topp. Kärna ur och tärna paprikan. Halvera babyplommontomaterna. Lossa klyftorna från vitlökskapseln. Skär bort den hårda biten i botten på varje klyfta men behåll skalet.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med kant och ringla på lite olja. Lägg i potatismynten och salta och peppra ett varv. Ställ in i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och fördela ut lök, paprika, tomater och vitlöksklyftor bland potatisen. Salta och ställ in i ytterligare 10–15 minuter. Lägg på kalamataoliverna och ställ in i 10 minuter till (totalt 40–45 minuter, eller tills potatisen är genomlagad – känn med en tandpetare). Rör gärna om efter halva tiden.
  • Blanda ströbröd och ägg med kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Blanda ner köttfärsen och forma smeten till 8 korvar. Stek järparna i smör till de är genomlagade.
  • Servera med naturell crème fraiche och färsk koriander.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.