Nudelsallad med räkor och rättika

Vad ska man laga av rättika?

Rättika är en spännande rotsak som ser ut som en stor, vit morot. Egentligen är rättika en tvåårig ört där man skördar roten under det första året. Skalet kan vara svart eller vitt men köttet är alltid vitt. Även rättikans blast och blad går att äta.

Min sambo och jag har ett stående skämt när vi är och storhandlar vilket går ut på att han fyller halva kundvagnen med jättestora rättikor och sen visslandes rullar iväg på vagnen. Jag får stoppa honom och tvinga honom att lägga tillbaka rättikorna. Han brukar ofta få konstiga blickar från folk runt om och jag får mig ett gott skratt. Det ser ju liksom så himla dumt ut när kundvagnen är fylld med dessa muterade jättemorötter som ingen ändå verkar handla. Jag vet egentligen inte när detta började, men det får oss alltid att skratta och lättar upp stämningen när det ska handlas.

Hur smakar rättika?

RättikaRättikan är som sagt väldigt stor och ser ut som om den var förväxt. Vi brukar aldrig handla rättika och jag har alltid undrat vem som egentligen handlar rättika. Jag har nämligen aldrig sett något göra det, än mindre ätit det. För att överraska där hemma bestämde jag mig till slut för att prova rättika och handlade med mig en hem. Som tur var kunde jag den gången köpa den i bit. Alltså en plastad mindre bit.

Så gör man nudlar och pasta av grönsaker

För ett par år sedan köpte jag mig en rolig mackapär som kallas för Spirali. En del kallar den även för Spiralizer eller helt enkelt bara grönsakssvarv. En grönsakssvarv har egentligen bara ett användningsområde – den svarvar grönsaker så att det blir till spagetti, nudlar eller långa lockiga strimlor.

Recept till grönsakssvarv

Spirali grönsakssvarvVad ska man då med dessa till? Ja, först och främst blir det dekorativt, men det funkar också utmärkt att byta pastan eller nudlarna mot svarvade grönsaker när man vill äta mindre snabba kolhydrater, glutenfritt eller bara få i sig naturliga råvaror med mer vitaminer. Man kan förstås inte svarva alla grönsaker utan bara de som är hårda och avlånga.

Egentligen borde det kallas för rotsakssvarv för det är oftast rotsaker man kör genom Spiralin, med undantag för vissa frukter så som äpple och päron. Rotsaken fästs med små piggar där vevhandtaget sitter och trycks mot skärbladet. Sedan vevar man så att grönsaken snurrar mot skärbladet och fina girlander kommer ut på andra sidan.

Tre olika skärblad finns till Spiralin så man kan välja hur nudlarna ska bli. Jag brukar oftast svarva morötter, zucchini eller betor, men visst kan man svarva annat så som små rotselleri, majrova, palsternacka och kålrot. Det man får tänk på är att grönsakssvarven bra klarar att svarva en viss bredd på rotsaken eftersom skärbladen sitter en bit in.

Härliga nudlar med räkor

Till detta recept på nudelsallad med räkor och rättika valde jag att blanda glasnudlar och rättika. Man kan förstås använda sig av enbart nudlar eller enbart rättika om man vill. Glasnudlar görs för övrigt på ris och är därför glutenfria. Du får alltså en glutenfri maträtt vare sig du gör den på enbart rättika eller om du har i glasnudlar. De rättikor jag ätit har smakat ganska olika. En del smakar i stort sett inget alls medan andra har en stark smak av rädisa. Smaken kommer från växtens senapsoljor. Rättikor med vitt skal har en mildare smak medan rättika med svart skal har en skarpare smak. Storleken på rättikan påverkar också styrkan på smaken.

» Här hittar du fler recept för grönsakssvarv

Nudelsallad med räkor och rättika

För: 4 personer

Nudelsallad med räkor och rättika

Räknudelsallad:

100g smala glasnudlar
400g rättika
150g pak choi
2 morötter
1 röd chilifrukt
75g sugar snaps
rapsolja
100g frysta sojabönor
500g räkor med skal
1/2 lime
1/2 kruka koriander
1 tomat

Tillbehör:

sweet chilisås
soja
cachewnötter

1. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.

2. Snurra rättikan till nudlar på spiralizern/grönsakssvarven.

3. Hacka pak choi och morötter. Finskiva chilifrukten och halvera sugar snaps. Hetta upp en wokpanna med olja och ha ner pak choi, morötter, chili, sugarsnaps och tinade sojabönor. Låt det fräsa upp några minuter och ha sedan i nudlar och rättika. Pressa över limesaft. Låt fräsa ytterligare några minuter under omrörning.

4. Tina och skala räkorna. Tärna upp tomaten. Vänd ner räkor, tomat och färsk koriander och servera med sweet chilisås, soja och hackade cachewnötter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.