Nudlar med skinka, broccoli, grönkål, jordnötter och sesamolja

Nudelwok med julskinka

Ofta när vi har diverse grönsaker över svänger vi ihop dem i en god wookig rätt. Nyckelingredienserna är sesamolja och japansk soja som ger den ger goda smaken. Till det hela serverar vi hackade jordnötter och ibland sweet chilisås eller srirachasås. Grönsaker brukar vi variera beroende på vad som behöver tas om hand om, och till det olika typer av protein. Denna gång fick det bli en variant med nudlar med skinka, broccoli, grönkål, jordnötter och sesamolja.

Julskinka griljerad med pepparkaka, äpple och mandelMed andra ord är det en perfekt rätt att svänga ihop om man har lite rester kvar från julbordet. Som i det här fallet, grönkål och julskinka. Efter jul brukar man kunna hitta billig julskinka som man kan slå till på – om man inte fått över. Det som blir kvar kan man sedan frysa in. Läs gärna mer om 13 saker du kan göra med överbliven julskinka. Har du inte just julskinka går det så klart bra med helt vanlig skinka eller kassler.

Receptet kan göras vegetariskt

Äggnudlar görs så klart med ägg, så vill du ha rätten vegetarisk och vegansk byter du exempelvis mot glasnudlar och skippar skinkan. Addera bara lite mer grönsaker eller ta en burk sköljda kikärtor. Vill du att receptet ska bli glutenfritt byter du äggnudlarna mot risnudlar eller glasnudlar. Mer om gluten i soja kan du läsa här.

» Här hittar du fler fiffiga recept med julens rester

Nudlar med skinka, broccoli, grönkål, jordnötter och sesamolja

För: 4 personer

Nudlar med skinka, broccoli, grönkål, jordnötter och sesamolja

300g rimmad julskinka
0,5 + 0,5 dl sesamolja
salt, peppar, lökpulver
1 broccolihuvud (250g)
2 morötter
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 msk japansk soja
100g grönkål
1 röd chili
3 salladslökar
1 dl inlagd strimlad paprika
125g äggnudlar

Tillbehör:

sweet chilisås
rostad lök
salta jordnötter
färsk koriander

  • Strimla skinkan. Hetta upp 0,5 deciliter sesamolja i en riktigt het stekpanna och ha ner skinkan. Stek den runt om i några minuter så den får lite yta. Salta, peppra och pudra över lökpulver.
  • Skär bort den träiga änden på broccolin och skala stammen om den är träig och ful. Skär kronan på broccolin till mindre träd och strimla stammen. Gnugga morötterna rena eller skala dem om de är jordiga. Strimla morötterna till cirka 4 centimeter långa strimlor. Hacka vitlöken. Ha ner allt i pannan med skinkan och stek ytterligare några minuter. Slå på resten av sesamoljan samt olivolja och soja.
  • Skär bort den stammarna på grönkålen om den är träig och skär bladen till mindre bitar. Skiva chili och salladslökar. Ha ner allt i pannan samt avrunnen inlagd paprika. Stek ytterligare några minuter till grönkålen mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  • Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Slå av vattnet, klipp nudlarna till lite kortare bitar och blanda ner i stekpannan. Servera med sweet chilisås, rostad lök, salta jordnötter och färsk koriander.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.