Trerätters till nyår
Den här menyn passar den som ska laga middag till många – nämligen 8 personer. Rätterna går att förbereda i förväg och sköter sig mer eller mindre själva. Detta gör att man får mer tid att umgås med gästerna istället för att springa som servicepersonal. Min favorituppsättning av en typisk nyårsmeny består av vegetariskt eller skaldjur till förrätt, kött till huvudrätt och sedan något sött och fruktigt till efterrätt. Man vill inte bli så däst efter en jättemeny – därför är en lättare efterrätt att föredra.
Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips
Mikael är en av initiativtagarna till popit.nu (numera nedlagd) – multibloggen där han förutom att dela aktuella tankar och smakupplevelser, även bevakar och tipsar om nyheter från Systembolaget. Hans tankar och upplevelser har publicerats i både diverse tidningar och digitalt sedan långt tillbaka, och varje vecka sniffas och spottas ett 50-tal viner och destillat. För Mikael är mat och dryck det närmaste religion man kan komma, och just därför är det så kul att han tipsar till denna trerätters nyårsmeny. Den här gången har han tipsat om tre viner – en till varje rätt – som är prisvärt och dessutom passar perfekt till varje rätt.
Hur många flaskor ska man beräkna?
Eftersom värden serverar gästerna vid en sittande middag går det åt mindre dryck än vid en buffé. Tänk även på att erbjuda vatten och ett alkoholfritt alternativ. Intressanta, alkoholfria alternativ finns både som vin och öl, men en fin druvjuice kan vara trevligt att bjuda på. Till 8 personer bör det räcka med 2 flaskor till förrätten, 4 flaskor till huvudrätten och 1-2 flaskor till desserten. Köper man för mycket går det alltid att lämna tillbaka till Systembolaget inom två veckor om man sparar kvittot.

Mousserande sockerärtssoppa
med rökt lax och purjolök
För: 8 personer
Soppa:
500g jordärtskocka
200g sockerärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
2 dl crème fraiche (34%)
3 dl mousserande vin
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, torkad oregano
Topping:
1 dl solrosfrön
15 cm purjolök
120g kallrökt lax
salt, peppar
1. Skala och finhacka jordärtskockorna. Halvera sockerärtorna och hacka löken. Fräs upp smör i en kastrull och ha ner sockerärtor och lök. När löken mjuknat, ha ner jordärtskockorna. Slå på vatten, salta och låt sedan grönsakerna puttra under lock ca 10 minuter.
2. Rör ner creme fraiche, sambal oelek och vinäger. Kör sedan soppan till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med kryddor.
3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan slå i det mousserande vinet. Låt det puttra ihop under någon minuter och ställ sedan åt sidan.
4. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner solrosfröna och strimlad purjolök. Salta och låt löken mjukna, ställ åt sidan och låt set svalna. Strimla upp laxen och blanda ihop med purjo och frön. Häll upp soppan i skålar och toppa med lax, purjo och rostade solrosfrön samt en liten kvist med oregano.
Till förrätten:
En krämig soppa med både rotfruktssötma och en rökig laxsälta mår bra av ett mjukt vin som bäddar in smakerna i genrös frukt, kryddor och en lätt oljig konsistens, och vad passar då bättre än pinot gris från franska Alsace?
J Hauller & Fils Pinot Gris är en smörig charmör i en kostym av tropisk frukt och med ett stort fång kryddiga snittblommor i famnen. Svår att värja sig mot och svår att inte tycka om, speciellt om det serveras soppa med rökt lax.

Getostgratinerad rostas med mandelpotatispuré, rucolacréme och ugnsrostade grönsaker
För: 8 personer
Ugnsrostade grönsaker:
300g sockerärtor
400g snacksmorötter
400g gulbetor
250g schalottenlök
1 hel vitlök
2 msk olja
salt
Mandelpotatispuré med parmesan:
1 kg mandelpotatis
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 dl riven parmesan
Rucolacréme:
40g rucola
1 avocado
2 msk extra virgin olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk flytande honung
2 tsk dijonsenap
1/2 dl vatten
salt, peppar
Getostgratinerad rostas:
1,5 kg rostas
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
300g honungschevre
salt, peppar, torkad timjan
1. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner halverade schalottenlökar och vitlök. Ställ in i 225° i ca 10 minuter. Halvera morötter samt skala och dela gulbetorna till mindre bitar. Ha ner rotsakerna och sockerärtor i formen, salta över och rosta allt ytterligare 10–15 minuter.
2. Skala och dela mandelpotatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten till den mjuknat (ca 10 min). Slå av vattnet och ha ner potatisen i en mixer. Slå på grädde och riven parmesan. Kör till en slät smet och blanda eventuellt i lite vatten och den är för trög i konsistensen.
3. Ha ner rucola, avocado, olja och vinäger i en mixer. Kör till en slät smet och smaka av med honung, dijonsenap och kryddor. Späd med vatten till önskad konsistens.
4. Smält smör i en stekpanna och ha ner pressad vitlök och sambal oelek. Bryn köttet i röran och lägg sedan över i en ugnsfast form. Placera ut en skiva chevre ovanpå varje köttbit och ställ in i 225° i ca 5–10 minuter. Kontrollera med en köttermometer så att köttet blir lagom tillagat. Servera med en kvist timjan och lite extra river parmesan över potatispurén.
Till huvudrätten:
Smakrika rätter kräver smakrika viner, därför får en röd smakbomb från spanska Bierzo göra det geostgratinerade nötet sällskap. Här finns generöst med mörka bär, kryddor, tobak och en rostad ekfatskaraktär elegant toppad med ett uns enrisrök. Ett av de mest prisvärda rödviner på Systembolaget just nu.
Äppelpaj med hasselnötter
och Kahluasirap
För: 8 personer
Kahluaknäck:
1 msk smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl strösocker
3 msk Kahlua
Smuldeg:
100g smör
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
Pajfyllning:
8 röda äpplen
2 msk muscovadosocker
1 dl hasselnötter
1. Ha ner grädde, sirap, socker och Kahlua i en kastrull och låt det koka ihop. Rör då och då. När smeten börjar bli seg/simmig, rör i smöret. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.
2. Rör ihop smör med socker och vetemjöl i en bunke till smuldegen.
3. Dela, kärna ur och tärna äpplena. Smöra en ugnsfast, stor form, fördela ut äppelbitarna och strössla över ett tunt lager muscovadosocker. Hacka hasselnötterna och sprid dem samt bitar av smuldeg ovanpå äpplena. Ställ in i ugnen i 200°C i ca 30–40 minuter. Håll koll så att det inte bränns.
4. Innan servering, rör i lite mer grädde i kahluaknäcken och hetta upp hastigt under omrörning. Skeda ut äppelpajen i portionsskålar, lägg på en kula vaniljglass och ringla kahluaknäck ovanpå.
Till desserten:
Till en äppelpaj med hasselnötter dricker vi ett heligt sött vin från Toscana. Vinsanto Serelle har en nötig smak som påminner om brända mandlar och knäck, vilket kommer sitta en smäck med hasselnötterna och den gratinerade pajdegen. Vinet har även fruktiga toppnoter som drar åt det torkade aprikoshållet, något som kommer falla äpplena väl i smaken.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Vilken härlig meny! Jag ska ha gäster på lördag och planerar att testa detta. Eftersom jag har en liten bebis hemma skulle jag dock vilja förbereda så mycket som möjligt dagen innan. Vilka steg skulle du säga går att göra gällande huvudrätten dagen innan? (jag såg att du fick en liknande fråga gällande soppan som du redan svarat på).
Gällande rostas: kör du skivor eller hel? Jag tänkte att eftersom det är så stor mängd kanske det är lättare att köra hel.
Hej Sandra.
Mandelpotatispuré och rucolacréme kan man göra i förväg. Purén värmer man på. Ingredienserna till dessertpajen kan man lägga i en form. Sedan gräddar man pajen innan den ska serveras. Alternativt kan man grädda den klart och sedan värma i mikron. Jag kör inte köttet helt eftersom man vill ha smak på hela skivorna och gratinera osten på den skurna ytan. Du kan så klart tillaga köttet helt, men då får du ett lite annat slutresultat.
Mvh
Madeleine
Blir osäker på hur mycket chevré man bör ta till huvudrätten. Det står i ingredienserna i receptet för 8 personer: 300g honungschevre (ca 75g per port.). Men 75g x 8 personer är ju 600g. Ber om råd för hur mycket chevre vi ska skaffa.
Hej Cecilia.
Du kan bortse från parentesen. Det är bara någon som är lite dålig på matematik… alltså jag ;)
Kan man laga soppan en dag innan trots att man har mousserande vin i?
Hej Jörgen.
Du kan göra steg 1 och 2 samt fixa nötter och purjo i steg 4 dagen innan. Sedan är det bara att göra steg 3 och lägga på toppingen när du ska servera den.
Mvh
Madeleine
Vilket mousserande vin ska man använda till soppan?
Hej Jörgen.
Så länge det är torrt spelar det ingen roll vilket du väljer. Ta något billigare vetja och spara det dyrare till glaset ;)
Mvh
Madeleine
Det står inte om et ska vara mörkt eller ljust muscovadosocker :(
Hej Marianne.
Jag brukar ta mörkt men du kan ta vilken sort du vill.
Mvh
Madeline
Soppan mycket god och toppade den med några chiliflakes som gav lite hetta.
Vi tog ett liknande Alsace-vin till, passade perfekt. Man får ta vad systemet har!!🙂
Hej Carina.
Vad kul att höra. Jag gillar också vidareutvecklingen av det gamla talesättet ;)
Mvh
Madeleine
Hej. Ska den mousserande sockerärtssoppan med rökt lax o purjolök ätas varm eller kall?
Hej Vanja.
Man kan äta den precis som man vill. Jag föredrar den ljummen.
Mvh
Madeleine