Nyårsmeny med Smaktema frukt

Trerätters till nyårsafton

Att blanda i frukt i maten är något som för mig är rätt nytt. Jag har tidigare inte gillat det, men nu tycker jag att det blir fantastiskt gott – i alla fall när man väljer rätt frukt. I dessa recept går valen av frukt som hand i handske med de övriga ingredienserna. Frukt är just den gemensamma nämnaren. Sötman lyfter smakerna och ger en fräsch och lätt känsla.

Nyårsmeny med smaktema frukt

Dukat tacobordFörsta rätten som består av mango och kräftstjärtar blir fin med rosévin till. Just detta vin är på bag, men den kan man förstås servera av efter maten om man så vill. Huvudrätten är en av mina favoriter. Salt, sött och syrligt samsas och blir en smakexplosion. Dessutom är det riktigt stiligt med lammracks.

Lammracks och svamp

Kan du inte få tag i svart trumpetsvamp går det förstås bra med annan svamp. Kantareller finns till exempel att få tag i på burk året runt. Som avslutning passar det bra med ljummen, grillad ananas med glass och mörk sirap. Även den en snygg rätt tack vare de dekorativa grillränderna.

Alla recept är för 6 personer.

  • Mango och kräftstjärtscocktails
    Mango och kräftstjärtscocktails
  • Äppel och mangoglacerade lammracks med svart trumpetsvamp, morots och blomkålsstomp och sötsyrlig sallad
    Äppelglacerade lammracks med svart trumpetsvamp och blomkålsstomp
  • Grillad ananas med glass
    Grillad ananas med glass

Mango och kräftstjärtscocktails

Mango och kräftstjärtscocktails

170g kräftstjärtar i lake
2 mangos
3 avocados
20 cm gurka
1/3 röd chilifrukt
1/2 röd lök
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk citronsaft
salt, peppar, vitlökspulver, oregano
1 knippe färsk dill

1. Häll av vattnet på kräftstjärtarna. Skala och tärna mangon och gurkan. Klyfta rödlöken på längden.

2. Dela avocadosarna och ta ur kärnorna. Skär först på ena ledden inuti skalet och sedan åt andra så att du får ett fyrkantigt mönster. Stjälp ur med en sked och blanda ihop försiktigt med kräftstjärtar och mango.

3. Dela chilifrukten på längden och ta ur kärnhuset (använd förslagsvis en platshandske). Strimla upp och blanda ihop med klippt dill och resten av ingredienserna. Lägg upp i martiniglas och servera med en dillkvist på toppen.

Äppel- och mangoglacerade lammracks med svart trumpetsvamp, morots och blomkålsstomp och sötsyrlig sallad

Äppel och mangoglacerade lammracks med svart trumpetsvamp, morots och blomkålsstomp och sötsyrlig sallad

Lammracks:

1 msk mangochutney
1 msk hickorysås
1 msk äppelmos
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
salt, peppar

1 kg lammracks
1 msk klippt, färsk persilja
1 msk klippt, färsk mynta
1 dl stekt, svart trumpetsvamp

Sallad:

250g cocktailtomater
1 röd paprika
1 gul paprika
2 nektariner
150g fetaost
70g machésallad
3 msk solrosfrön
10 stora blad, färsk mynta
salt

Stomp:

4 morötter
1 blomkålshuvud (ca 500g)
1 burk creme fraiche (34%)
1 msk majsstärkelse

1. Rör ihop alla ingredienser utom örterna till marinaden. Skölj racken och torka med hushållspapper. Hacka örterna för sig. Pensla racken med marinaden och strössla sedan över örterna. Låt ligga ett par timmar så att de hinner dra i sig alla smaker. Tag fram ca en timme innan det är dags att grilla dem.

2. Dela cocktailtomaterna på hälften och lägg upp på en plåt med snittytan uppåt. Hetta upp ugnen till 75C° och ställ in plåten i cirka 1 timme.

3. Kärna ur paprika och skär loss nektarinen från kärnan – s trimla det och myntan. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Då de börjar bli ljusbruna är de klara. Skölj machésallad, smula fetaosten och rör ihop allt i en salladsskål.

4. Skala och dela morötterna till mindre bitar. Dela blomkålen till mindre träd. Lägg allt i en kastrull med salt och vatten och koka till det är mjukt (ca 10-15 minuter). Häll av vattnet och kör med en mixer. Det behöver inte bli en jämn smet utan blir bara gott med lite chunky bitar. Blanda ner creme fraiche och majsstärkelse. Ställ tillbaka på plattan och rör om under upphettning så att majsstärkelsen kan binda sin med vätskan.

5. Grilla racksen (eller tillaga i ugn i 225°C ca 25 minuter om du inte har en grill). Servera med salladen, stomp och strössla trumpetsvampen ovanpå.

Rekommenderat vin till: Castelforte Ripasso (nr 5352) 84:-

Grillad ananas med glass

Grillad ananas med glass

1 ananas
8 skopor vaniljglass
6 msk smörk sirap
några blad citronmeliss att dekorera med

1. Skär av skalet på ananasen. Dela på mitten två gånger och skiva sedan så att du får trianglar. Stek ananasen i en het grillpanna eller grilla på efterglöden på en grill.

2. Lägg upp i djupa skålar då ananasen har fått sjyssta grillränder. Lägg upp några skopor vaniljglass och ringla över lite sirap. Dekorera med blad av citronmelis.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.