Trerätters nyårsmeny med klassiskt smaktema

Trerätters till nyår

Ibland vill man inte krångla till det utan bara njuta av enkla smaker. Dessutom kan det vara skönt att inte stressa ihjäl sig och bara ta det lugnt. Då passar den här menyn perfekt! Mycket går att förbereda och ger dig tid att umgås med dina gäster.

Trerätters nyårsmeny med klassiskt smaktema

En len sparrissoppa med ett sting av chili får inleda denna nyårssupé. Smidigt då den bara är att värma på lagom till det är dags att äta. Huvudrätten får en touch av whisky då fläskfilén flamberas i detta. Det är inte svårt att flambera, se bara till att du inte har brandfarliga föremål runt om spisen då du tuttar på. Köttet kan sedan fixas i ordning och bara ställas in i ugnen då förrätten intas. Middagen avrundas med superenkla äppelpajer. Alla recept är för 6 personer.

» Fler goda recept till nyårsfesten hittar du här.

  • Sparrissoppa med chili
    Sparrissoppa med chilistrimlor
  • Whiskyflamberade, getostgratinerade fläskfilestubbar med bandspagetti
    Whiskyflamberade, getostgratinerade fläskfilestubbar med bandspagetti
  • Äppelpaj med Kahlua
    Äppelpaj med Kahlua

Sparrissoppa med chilistrimlor

Sparrissoppa

1 msk smör
1/2 gul lök
1 vitlöksklytfta
2 knippen färsk sparris
1 dl vitt vin
2 dl creme fraiche (15%)
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
salt, peppar, oregano
1/2 röd spansk peppar

1. Hetta upp en kastrull med smör. Skölj sparrisen och skär bort den träiga änden. Dela sparrisarna till mindre bitar och ha ner i kastrullen tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Då löken mjuknat häll på vitt vin och vatten. Låt puttra ytterligare 10 minuter under lock.

2. Krydda och häll på grädde och creme fraiche. Kör till en slät smet med en mixerstav och späd eventuellt med mer vatten och den blir trögflytande.

3. Häll upp soppan i små glas. Kärna ur och strimla den röda chilin och strössla lite på ytan.

Rekommenderat vin till: Massé Brut (nr 7865) 199:-

Whiskyflamberade, getostgratinerade fläskfiléstubbar med bandspagetti

Whiskyflamberade, getostgratinerade fläskfilestubbar med bandspagetti

1 kg fläskfilé
1,5 dl whisky
400g kantareller
5 schalottenlökar
200g skalfri getost på rulle (President)
1 msk flytande smör

70g rucola
500g Pappardelle pasta (2 frp)
6 msk balsamvinäger (1 msk/portion)

1. Ansa fläskfilén. Skär till ca 4 cm tjocka skivor. Hetta upp en stekpanna, lägg ut köttet häll på whiskyn och tänd på med en tändsticka. Låt elden falna, ställ sedan upp köttet i en ugnsfast form som stubbar.

2. Salta och peppra. Strössla ut hackad schalotten och delad svamp runt omkring köttet. Fördela ut getosten ovanpå stubbarna. Ställ i 250° i ca 20 minuter.

3. Servera med pappardelle och en tuss med rucola och lite balsamvinäger.

Rekommenderat vin till: Bonterra Chardonnay (16632) 135:-

Äppelpaj med Kahlua

Äppelpaj med Kahlua

4 röda eller gula äpplen
2 msk mörk sirap
1 tsk muscovadosocker
1 msk Kahlúa
4 msk mandelflarn

Smuldeg:

100g smör
2 msk socker
2 dl vetemjöl

1. Dela äpplena och skär ur kärnhuset. Tärna och lägg upp i en ugnsfast form. Ringla över sirap och Kahlúa och strössla över muscovadosocker.

2. Rör ihop smör med socker och vetemjöl i en bunke. Strössla bitar av degen samt mandelflarn över äpplena. Rör om allt och ställ in i ugnen i 225° i ca 25-30 minuter. Servera med i portionsskålar med vaniljsås eller glass.

Rekommenderat vin till: Kahlúa (nr 767) 179:-

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.