Trerätters nyårsmeny med smaktema skogens bär

Trerätters nyårsmeny med smaktema skogens bär

Trots att det är mitt i vintern går det att få tag i goda bär i både frysdisken och i frukt- och grönthyllan. Som kontrast till frukten är det gott med något salt, därför har både förrätten huvudrätten bacon. Rätt smidigt, eftersom man kan steka på baconen till båda på en och samma gång. Middagen avslutas med en krämig Gino. Många river vit choklad över Ginon, den här är strået vassare. Alla recept är för 6 personer.

» Fler goda recept till nyårsfesten hittar du här.

  • Pastejbakelser med bacon och björnbär
    Pastejbakelser med bacon och björnbär
  • Ugnsbakad torskrygg med bacon och soltorkade tomater
    Ugnsbakad torskrygg med bacon, soltorkade tomater och hallonsås
  • Krämig Gino
    Krämig Gino

Pastejbakelser med bacon och björnbär

Pastejbakelser med bacon och björnbär

250g frysta björnbär
0,5 dl socker
1 dl vatten

5 bitar soltorkade tomater
1,5 msk gröna oliver
200g bredbar leverpastej
salt, peppar, oregano, timjan

6 skivor mörkt bröd
1 förpackning bacon
20g rucola

1. Koka upp vatten med socker. Blanda i bären och låt sjuda i ca 10 minuter på låg värme. Låt det sedan svalna.

2. Skär soltorkade tomater i smala strimlor och oliverna i tunna skivor. Blanda ihop med leverpastejen och kryddor.

3. Skär till två brödbitar på ca 4×4 cm per person. Bred ett tjockt lager pastej på varje skiva.

4. Stek baconet knaprigt. Låt svalna och skär sedan till remsor. Dekorera med två baconremsor per tallrik, samt björnbär och ett knippe rucola på toppen.

Rekommenderat vin till: Cameleon Malbec (nr 6581) – 79:-

Ugnsbakad torskrygg med bacon, soltorkade tomater och hallonsås

Ugnsbakad torskrygg med bacon och soltorkade tomater

Bruten potatis:

800g små potatisar
2 msk smör
salt, peppar

Torskrygg:

1 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
3 msk flytande smör
1 paket bacon
10 bitar soltorkade tomater
1 röd lök
6 torskryggfiléer
2 msk klippt, färsk persilja
salt, peppar, timjan, oregano

Hallonsås:

250g hallon
2 msk råsocker
2 dl vatten
0,5 krm salt
oregano

4 morötter
200g gröna bönor
70g rucola

1. Koka potatisarna med skal till de är klara (känn med en sticka för att kontrollera). Häll smör i en ugnsfast form, lägg i potatisarna och slå sönder dem med exempelvis en mortel eller iskrossare i trä. Ringla över smör och salta ordentligt. Värm ugnen till högsta temperatur med grilleffekt och ställ in potatisarna ca 5 minuter. De ska bli lite småknapriga på ytan.

2. Hetta upp en kastrull med socker, vatten och kryddor. Då vattnet börjat koka, vrid ner värmen och häll i hallonen. Låt sjuda under lock i ca 10 minuter.

3. Klyfta löken i smala klyftor på längden. Separera baconskivorna, skär varje skiva på längden till 3 remsor och stek tillsammans med röda löken i ca 3 minuter.

4. Tina fisken (om den är fryst). Tag en ugnsfast form och ringla ut smör och rör ihop med sambal oelek, pressad vitlök samt salt och peppar. Lägg fiskbitarna på smörspegeln och klipp persilja över. Salta och peppra. Ställ in i ugn i 200° i 10 minuter. Strimla soltorkade tomaterna tunt och rör ihop med lök och bacon. Tag ut fisken och ös med det smälta smöret. Lägg baconröran ovanpå fisken och ställ in i ytterligare 20 minuter. Tag ut efter halva tiden och ös med smöret. Servera med bruten potatis samt lätt kokta morötter, bönor och en tuss med rucola och hallonsås.

Gino

Krämig Gino

2 bananer
1/2 liter jordgubbar
6 kiwis
2 dl färska hallon
2 dl färska blåbär
300g vit blockchoklad

1. Ta bort skalet på kiwin och skiva upp all frukt. Är det svårt att få tag i färska bär kan man lätt byta mot valfria frukter.

2. Smält chokladen i ett vattenbad.

3. Portionera ut bären i ugnsfasta formar och häll på chokladen. Rör om försiktigt så att bären blandas med chokladen.

4. Sätt ugnen på högsta värmen och sätt på grill. Ställ in formarna. Då ytan börjat få lite brun färg är de färdiga. Ät som de är och skippa glassen som en del vill ha till. Det blir så sött och krämigt ändå.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.